Sembelit dan kembung

Salam sy bru 5week.. APA makanan tuk kurangkan sembelit n kembung

2 Balas

Elakkan makan tepung putih macam roti, kek. Elak makanan yang ada yis. Jangan minum kafein & coklat. Awal2 ni memang selalu kembung sebab badan produce lebih gas sbb hormon progrestrone. Utk sembelit lebihkan minum air & makan buah yg banyak air. Jangan makan pisang

Awal2 ni mmg xleh lari dr mslh sembelit n kembung…sy ni awal2, 3-4hri xmbuang..hjung2 trimester sng plk..hri2 mbuang..jaga mkn jela, bnykkn mnum air mkn buah yg sng lawas mcm pisang, buah naga