Test negative dah 2 bulan tak period

Salam sis2 otai semua.. nak tanya. 😄 lama dah nak tanya asyikk lupa jeee.. Saya last period 7hb april 2023 -13 april. Pastu saya patutnya period lebih kurang date (8-14hb may 2023). Tapi saya tak datang period tu satu. Pastu saya test lah dalam masa seminggu lepas saya lewat period 1-2minggu. Maksudnya seminggu tu saya test berderet tapi semua negativ. Saya guna test beli kat shopee. Saya test guna dip n tell 2x pun negativ. Pastu saya abaikan lah.. tunggu je lah period datang. Tak datang2 jugekk… pastu dah masuk bulan June ni. Hari ni 14 June 2023 pun tak datang2 jugak. Kira dah 2 bulan lah tak datang period ni.. alahan? Rasa mual2 tu ada tapi sikit2 je and jarang2. Saya tak test lagi lah ni.. asyik lupa jugak beli test. Tapi sesiapa ada pengalaman macam ni? Maksud saya, pengalaman masa bulan pertama test negativ, kot2 lah kena tunggu sampai 2-3 bulan baru test and dia positive? Keeee negativ jugak? Ke macam mana eh? hahaha.. nak gi klinik pakat puan/swasta saya tak mampu lagi nak gi. Harap ada yang boleh share 🙏🏻 tqq Saya TTC dah 7 tahun huhu.

6 Balas

Sis dah ttc 7 tahun patut dah boleh buat appointment jumpa o&g gov kan. Check kesuburan ke. Sebab dulu pernah dengar gov terima kes2 yang dah kawen lebih 5 tahun tapi belum pregnant. Sebab saya dulu nak try gi gov tapi baru 2 tahun setengah kawen. Terus gi swasta je. Sis ada masalah hormon ni. Kalau pregnant upt akan positif lagi lah dah 2 bulan tak period,

klu sis period regular, da check upt pun negative, memg last option peg klinik utk check je la... Sis ttc 7 thn penah check Dr x?

12mo ago

Itu yang saya takut.. 2 bulan ni stop aktiviti lasak n sukan sebab takut ada baby mcm kes sis. Sy test dah 2 hari lepas -ve juga. Nanti ada rezeki lebih saya cuba scan dia klinik swasta pula.. xdpt nak scan lg skrg.. 😄

pergi je kat kk terdekat ... ckp dah delay piriod 2 bulan .. tp cek upt negatif...

Jumpa pakar o&g untuk buat blood test. Check hormone ya sis

Period mmg on time ke sis dr dulu

1y ago

Period irregular.. tapi tahun ni tiap2 bulan dtg date lebih kurang sama..

Thank u semua 😊