air ketuban banyak

Salam semua, Semalam saya pergi cek up mcm biasa, scan baby semua, and doctor cakap air ketuban saya banyak, 17.6, saya dah 30 weeks. Dan paras gula saya semua normal. Dia akan buat follow up 34 weeks nanti. Saya risau, sbb saya ada baca pasal air ketuban berlebihan ni. Ada ke kat sini ibu2 yg pernah alami mcm saya ni?

1 Balas

Salam... saya ada pengalaman air ketuban banyak masa 28 weeks - 32 weeks... So warded hosp utk Dr pantau baby... Dlm masa yg sama, ada beberapa test yg Dr buat, macam TORCH test dan test darah utk tgk ada infection atau x... That time result semua ok, and saya xde GDM, so Dr pelik. Nothing can be done, so continue Dr pantau every week shj. After 32 weeks, air ketuban start kurang. Skrg dah 37 weeks, air ketuban dah normal. As long as progress baby ok dan buat segala test yg Dr suggest, kalau tak ada apa masalah, jgn risau sgt ye. Kdg kdg perkara tu terjadi xde sebab, naturally happened, nanti InsyaAllah akan drop sendiri bacaan air ketuban tu. Based on experience. 🌹

4y ago

thank you 🤗