berapa cost untuk USG baby di private clinic??

salam semua,saya nak tanye,brapa kos usg utk tahu jantina baby??? usg 2D atau 3D yg terbaik? ygmane yg terbaik? says nak tahu kos sekali usg? kalau sy nk check up di klinik non goverment mahal tak? sbb saya belum buat buku pink lagi,dah 18 mggu pregnant,dsebabkan sy skarang di singapura rumah mertua,nak balik malaysia untuk check up baby,ni first baby sya.

2 Balas

Bergantung dengan klinik, harga tak tentu. Kalau nak ultrasound yang terbaik semestinya 4D & 5D sebab boleh nampak lagi detail. Kalau nak buat 4D & 5D tu, kena tunggu usia kandungan sekurang2nya 28 minggu. Tapi kalau cuma nak scan ultrasound yang biasa je (hitam putih), khusus nak tengok jantina, sebaiknya tunggu usia kandungan 5 bulan ke atas. Sebab baby lelaki akan nampak alat sulit diorang lebih jelas pada usia 5 bulan ke atas.

Anggaran kos 2D, 3D ialah RM 40-RM 60.. Anggaran kos 4D, 5D ialah RM 100-RM130 (4D, 5D dapat free CD yang ada gambar muka baby)..