Dikutuk anak kulit hitam

Salam semua, Saya nak mengadu. Saya baru beranak anak sulung, baby nak masuk 3 bulan. Baru2 ni ada family gathering belah suami, baby saya first time nak jumpa ahli keluarga besar. Ada sorang cakap baby saya hitam depan saya.. depan org ramai. Time tu saya senyum2 je kat muka, tapi dalam hati Allah saja yang tahu sedihnya hati seorang ibu. Ya Allah remuknya anak dikutuk camtu depan2. Kesian anak saya.. terus sy ambik baby masuk kereta, bgtau diorang saya nak menyusu baby. Tapi masuk je kereta saya peluk anak, saya menangis teresak2 sampai mata bengkak. Dah la sakit beranak belum hilang.. nak dapat anak sulung ni bukan nya senang. Mcm2 dugaan juga Benda ni mungkin tak sensitif bagi sesetengah org.. tapi untuk saya sgt sensitif sbb dari kecil dikutuk2 dikeji sbb gelap. Adik bradik lain dapat layanan yang special2 je, saya dilayan mcm tidak wujud. Di sekolah pun saya dilayan endah2 tak endah dengan cikgu. Dari saya lahir lagi org kata hitam. Apa yg ibu saya rasa time lahir kan saya, skrg saya rasa jugak. Ya allah.. mudahkan la urusan anak ku dikemudian hari. Berikan lah kekuatan untuk dia apabila dihina dikeji. Ibu mintak maaf sbb awak ikut kulit ibu. Ayah kulit cerah sbb keturunan cina. Anak ibu comel paling comel, paling bijak. Peringatan untuk semua.. jgn senang2 kita tegur fizikal org. Tambah2 tegur bayi baru lahir depan ibunya. Gemuk kurus putih hitam semua ciptaan allah. Kita taktau org tu ada trauma, apa yg dia lalui. Salam#firstbaby

43 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Awakkkk.. Sabar ya. Jahatnya mulut mulut orang cakap macam tu. Untuk pengetahuan awak, bayi masa awal awal lahir memang kulit akan gelap tau. Anak saya pun macam tu, tapi lama lama cerah sikit. Boleh baca di sini https://my.theasianparent.com/warna-kulit-bayi-baru-lahir/ atau https://my.theasianparent.com/warna-kulit-bayi/ Lepas tu kan awak, kalau betul kan lah Tuhan dah takdirkan dia kulit gelap sikit, saya rasa awak kena lebih kuat. Sebab nanti anak awak akan bergantung banyak secara emosi pada awak. Bagi saya, mulut orang memang tak boleh tutup. Anak saya berisi, hari hari kena tegur ada orang cakap dia gemuk. Saya terus terasa sebab takut dia kena bully. Tapi saya tak pernah sebut perkataan gemuk depan dia sebab anak kan macam kanvas putih. Saya nak jauhkan benda negatif daripada dia. Awak banyakkan bersabar ya

Baca lagi

Mak sy kena mcm tuh. Mak ayah sy putih. Sy kluar hitam. Semua ckp mak sy tertukar anak sbb sy kulit gelap. Ada yg salahkan mak sy sbb mkn kicap lah. Bila sy besar sy sntiasa dengar perkataan “ko tu anak india. Mak ko tertuko” smpai besar smpai sy tanak balik kmpung. Sentiasa nangis. Smpi sy cari surat beranak sy nak tngok nama ayah. Mak ayah sy lah sentiasa bagi support. Ayat doranh dari kecik sentiasa ckap anak mama smua cantik. dah besar along lagi cantik. Makin besar kulit sy mmg makin cerah. Smpi sedara mara ckap “ko makin lama makin lawa”. Smpi atok sedara jauh tak caye sy lah budak yg dia duk ckap anak india smpai adik beradik sy dia hulur tangan bagi salam. Smpai dkat sy dia ckap “ko takpayah salam. Ko anak india”. Sudahnye cucu dia yg gelap walaupun keturunan dia smua putih

Baca lagi

xyah isau n jgn ambik kisah..sy pn pernah kena ank sy lahir..bkn org y lain Kate tp nenek n pak sedare die sendiri y Kate..hitam..hodoh dpn2 sy.mmg ati ibu mane y x terusik..tp sy ckp kt diri sendiri biarlh org Kate ape pn..mama tetap syg n anak mama comey.masuk 4 bln..kulit makin berubah..ank sy jd putih pink sampai org tegur melepak.lps tu baru la x terkate nenek die..tu Mase ank sy no 2..y no 6 pn kena..tp pak sedara die sound..knp ank pempuan hitam..dah la sound kt luar umh..semua Ade..sy senyum..n Kate kt dlm ati..tgk la nnt..makin hari makin cerah mcm abg Nye jgk.pasal kulit x kisah biar la org kte kite sbgai ibu kne positif..asal ank kite sihat..x semesti gelap x cantik..n semesti putih tu cantik.

Baca lagi

saya pernah dulu waktu kecik sy mmg gelap mcm ank india mmg sgt hitam dan gelap sampai saya kecik orang panggil syaa “anak keling” maaf tauu bilaa g skolah orang panggil saya paktam ntah mcm manaa lepas umur 18 meningkat remaja badan sya auto cerah dan orang tanya sya tips pulak hahahahhaha syaa pun tak tahu maybe sbb sy bersukan dan gemar makan sihat dan minum air masak lebih sampai saya cerita dgn suami pun dia tak percaya saya hitam masa kecil . tapi apa yg saya nk tekan kn stopla shaming orang atau ank orang ni sbb orang yg kena body n face shaming srs lama2 akan rasa depress 😢😢 saya da rasa dlu sampai sy tak ada kwan . semoga akk kuat tau 😘

Baca lagi

saya pun sedang alami jugak sekarang 🥺🥺 anak sulung kulit cerah sangat sampai orang ckap macam anak korea, mate pun sepet. tapi dapat anak kedua kulit gelap. mertua selalu duk ulang ckap baby gelap xtahu nurun sape. mase dalam pantang dye siap ckap nanti besar kalau berjalan berdua mesti orang ckap jalan dengan anok jiran sebab gelap 😭😭😭 kite ni punye laa bertarung nyawa 11 jam duk dalam LR duk layan sakit contraction, mudah2 je dye ckap gitu. dulu saya ok dengan mertua, sekarang mood saya dh xbrp ok, jd macam memendam rase, sakit hati. dah laa duduk serumah 😭😭😭

Baca lagi
2mo ago

ehh sabar je laa org mcm tu. kadang pelik kan mak mertua yg layan menantu/cucu tak berapa nak ok ni. padahal dia Pon penah jd menantu suatu masa dulu. Dan jugak penah bg cucu. tak kan dia tak paham perasaan seorang ibu bila anak dia org kutuk. bukan kata dlm lb, 9 bulan mengandung tu Pon kte yg tanggung. dah bersalin, sesuka hati je org nak ckp pasal anak kte.

VIP Member

eeeee saya pulak yg Geram membaca ni...hdikdhfkdkfhdkndjfd mulut org Tu takde insurance..sabar ya awak...saya faham sgt emosi awak..sama la Kita..cumanye anak saya kulit cerah tapi ade tanda lahir Di pipi ..Bukan besar pun..Tu pun ade mulut yg tak makan Saman...saya pun first anak ni..dah la Lepas 5 years kahwin baru dpt...awak tau saya nak Sedap kan hati saya bila org kata ...saya cakap ape tau..."alhamdullilah...tanda lahir ni kurniaan Allah .special...Allah lebih mengetahui"... haaaa senyap mereka...🥰🥰

Baca lagi

saya paham perasaan sis tu sbb anak saya umur 1 bulan ke 3 bulan kulit dia gelap. utk makluman saya berkulit cerah suami kulit gelap. anak saya perempuan. ayah saya risau cucu dia gelap katanya anak perempuan elok kulit cerah. ramai jgk sedara mara saya ckp kulit gelap mcm ayah saya senyum aje la. tapi masuk 4 bulan and now dah nak masuk 8 bulan kulit anak saya jadi semakin cerah. ada kwn cakap dia jadi gelap sbb duduk bawah lampu semasa kuning sekarang kulit kembali normal la kot. entah la..harap sis bersabar ya

Baca lagi

Sabar awk..sy pon dpt ank 1st,setelah 4tahun kawin..anak sy lahir mmg hitam..skrg anak sy 6bln dah pon,muka je cerah,badan masi gelap2.. stiap kali jalan,ada jgk org tegur anak sy gelap xikut kulit sy,sy senyum je.. Biarla org ckp apa..yg pnting anak kita sihat,jaga dgn baik..Kulit tu bkn ukuran..dorg yg dengki xda anak kecik kot..senangkn hati kita,jgn down bila org ckp mcm2..nti org suka buat kita sakit hati bila tau kelemahan kita.. Awak sabar ya..sy fhm perasaan awk..jgn pdulikan..nti awk plk yg stress.

Baca lagi

Teringat kisah bbrapa tahun lepas. Yg cakap anak saya gelap tu bukan org lain. Mak mertua saya sendiri. Dia cakap depan ex husband yg dtg melawat, sekali dgn anaknya yg brkulit cerah. Mak mertua sya mungkin tak brapa cerdik sebab cucu dia prolonged jaundice, 3 hari 2 malam bawah lampu foto. Tiap kali jumpa anak sya, tiada benda lain dia akan cakap slain kulit. Lastly saya ckp dgn husband, if sekali lg mak you cakap2 pasal kulit anak kita, you jgn terkejut klu I sound dia depan2. Mertua saya obses dengan kulit putih

Baca lagi
2mo ago

Org tak ingin, kita jgn trhegeh2 tak kira siapa pun org tu. Tp post dekat fb pandai pula rindu2 ngan anak kita hahaha hipokrit betul

Sbr ye sis, mulut org ni memg kita x bleh nk tutp, ank sy dlu pn ada y ckp hitam dpn2 sy, tp sabr je la... Memg sakit hati dngr, pd sy asal diorg kuar sihat n sempurna tu pn dh ckup syukur sngt2 dah...mulut xdk insurans ni jgn lyn sis, fokus pd ank je...sy jrg lyn dunia luar, dunia sy rumah dn ank2 je... Sy plak jnis spesis introvert, kdg dgn sy2 kena kutuk sbb X pndai bergaul dgn org... selagi bernafas hati kena sado, klau x memg cpt kita down... Semoga Allah permudahkan segala urusan sis

Baca lagi