INGIN TAHU

salam semuanya ada x petua2 yg ibu2 semua amalkn utk naikkan selera makan?? saya lansung x selera makan smpai dh xde tenaga.. ????

17 Balas

Boleh mkn bubur nsi tak?? Kalau blh..try mkn bubur nasi... Janji leh buat alas perut dr xmkn pape... Bli la bubur mcd ke..chicken texas or marrybrown ke.. or msk sndri mcm yg kita suke... Mcm sy ms peknen ritu pn satu apa pn xleh mkn... Mkn nsi biasa munth...mkn nsi knduri..ns arab also..last2 mkn bubur ns br ok..tu pd awl kehamilan... Msuk bulan 5 dan ke atas..selera dh ok blh mkn..tu br mkn mcm2 pe kita suke..tp selera tu depend pd bdn masing2.. sbb ada yg teruk morning sickness until end sush nk ada selera mkn..pape jg dri bebaik k 😉✌

mkn yg sis rse bole lalu je sis . sy dlu mula2 pon semua xlalu . sy mkn biskut kosong je yg lalu . tpi mkn umh org lalu sy mkn . jdi sy kerap ulang alik umah mak mertua nsib baik xjauh . sy mkn kt situ je . msk pon xbole sy munth2 . last sy try mkn buah . lalu la juga tpi buah yg bkn lembik2 . mcm mangga sy bole mkn tpi yg keras sikit isi dy . tngok keadaan sis . ad sesetgh nasi je xlalu mkn so dorg mkn je roti ke biskut ke sayo atau buah .

sama dgn saya skrg ni sis 😭 Tengok nasi pon x lalu nak makan. Yg selera makan roti,buah2 gitu.. Tuu pon kena paksa makan sis. kalau x,sian baby kurg dpt nutrien sebb anak dlm perut nak mbesar. Jgn mkn skli byk. Makan sikit2 tp kerap. Kena cari makanan yg sis selera utk makan. Janji kena makan tau..

Sy awal2 pregnant smpai kndungn 4 bulan mcm tu la xda selera lgsung berat badan turun mendadak.. Tapi sy bykkn makan buah & sentiasa bawa biskut oat & kismis dlm beg supaya perut tak kosong.. Jgn biar perut kosong je, kesian baby

Makan buah2an. Sy turun berat lebih 5kilo masa awal pregnant aritu. Hanya boleh mkn buah n nestum + milo je. Buah tembikai, pisang boleh kenyang. Jangan smpi tak mkn, sian kat baby.

5y ago

Nurse tak marah. Sbb sy kata pregnant kali ni sy teruk alasah dr sblm ni. Nurse sarankan makan tembikai n pisang. Tapi skrg dh tak larat bawak badan lah plak. Huhu... Dh 68kg.

Meh amik isi, sya heheh. Saya terlebih isi nk sedekah hehe.. Gurau nya, sis amik la ubat tmbh selera mkn b complex

Sye pon alami bende sama..tpi sya mkn buah,bubur nasi,roti tu je y bolh msok..nasik laok semua x lalu..

Saya makan buah tembikai jer sis. Nasi langsung tak nak. Makanlah roti..oat.

Kita sma sis. Tapi jngan ksong u pnya putur. Try makan roti or fruits.

Sme la kite,sy gntikn dgn buah n roti