Hamil 16 minggu 4 hari

Salam semua,,,,ade x yg sme mcm sy?sy mengandung 16 week 4 hari tapi baby blm rasa lagi gerak,,,kadang ade rasa tekadang rasa die x de gerak langsung dlm 1 hari tu....

10 Balas

normal je tak rasa . sy tak pernah wajibkan baby nak kena gerak hari hari sebab baru 16 weeks. ada rezeki dapatla rasa gerakan dia. mmg nampak perut beralun alun kempis dkt satu tmpt tiba tiba satu tmpt lgi nampak kembong. sy hari hari usap je perut sembang dgn baby sbb baby dah boleh dengar suara kita cuma kita je tak boleh dengar dan rasa gerakan dia. selalu komunikasi dgn dia, suruh dia behave kt dalam, jaga diri baik baik nanti mummy nak main dgn awak. inshaAllah tkde pape tu. tggu 20 weeks above akan rasa lebih kerap dan jelas.

Saya haritu risau sgt 16w x rasa bby grk sbb saya obese & perut berlemak msih xde bby bump.. Tp diaorg kat normal. Ada rasa mcm blup angin sekali sekala tp x sure wktu tu.. Genap je 17w di gerak tanpa segan silu sampai kadang rasa geli mcm di kuis2 dlm perut.. hihi Tp ada time dia bergerak yg sya perasan bila saya duduk menunduk ke dpn mcm penyekkn perut tu. Nnti dia grk menguis² mcm kene geletek dlm perut..

Kandungan sy masa 17w, sy dah dpt rasa. Tapi halussss je. Kalau jenis dah pernah bersalin, seawal 17w boleh rasa dah. Kalau sy tgh duduk diam, ttbe sy rasa ada something dok tendang2. Tp sekejap2. Ingatkan angin dlm perut, tp kedudukan tu betul2 dekat ari2. Bila tanya doc, mmg doc kata baby gerak.

sy 15 week 4 day, start 12 week haritu da rasa blup² kat bwah. hehe. nk ckp angin tp rasa mcm geli² so rasanya mmg baby gerak. terutama bila baring mghala atas, suka belai² perut yg keras tuu. kdg gerak² geli 🤣dia rasa betul² perut paling bawah.

1y ago

hahahahaha kita sma la awak. sy sy 15w5d hrini . hri hri bring terlentang sbb nk rasa perut keras tu , dan smlm pukul 2 pg rasa gerak2 dlm perut . tp halus je . eee terus tak ngntok .

Sama saya pon 16 minggu 4 ari.. kadang2 rasa .. kadang2 tak. Saya pon x pasti.. first pregnancy Tapi baca2 kat sini, ramai yg kata 20 minggu ke atas baru betul ase pergerakan.. saya berpuasa dan ada gdm Harap baby baik2 saja kt dalam tu..

saya dah mula rasa tapi kadang2 la....tu pon tak pasti baby gerak atau angin....tapi kalau ikutkan dalam 20 minggu lebih baru kita rasa....saya ada kedua...

1y ago

Saya pun anak no 2 nie org ckp no 2 kita akan awal dpt rasa

Saya sejak masuk 18 minggu baru ketara rasa gerak tu pon risau betul ke tu dia gerak ...

Awal lg nak rasa tu. Saya yakin gerakan baby pada minggu 24

1y ago

sy 18 week..xrase lagi

sye sama mcm awk , tk rse lg , prot rse sakit je kdang²

1y ago

Kan saya pun kadang rasa sakit perut

normal, awal lg