Rekod gerakan baby

Salam semua.. wife sy da kna start rekod pergerakan bby dr 9pg smpai 9mlm tu.. tp masalah nya bby lebih aktif waktu mlm.. siang kurang sikit.. so jarang dpt nk genapkn 10 gerakan smpai ke 9 mlm.. n lg satu, kalw bby gerak slow tu ada problem ke ek..?? Sbb kadang kuat kadang slow.. risau jgk.. TQ in advance

8 Balas

Sy pon skrg msih kire baby kicking, buat group n husb stiap mase tulis on ws bile baby start kick. Start tulis 9am. Baby pkul 7 dh aktif , baby sy pon ad mse² die gerak kuat , time sy baring nk rehat, kalau makan lewat pon die dh mula pusing². Kalau mse tgh msak n sibuk buat keje rumah kdg tk rse die kick lgsg or ad grak but slow. So sy dduk dlu rest sy ckp² smbil usap bby bump sy hehe

Emm.. kalau misi tmpat sy ckp x semestinya kena kick kuat2 baru kira.. kalau dpat rasa dia bergerak mcm pusing pon dh boleh dikira.. janji kena ada gerakan walaupun slow sbb misi ckp gerakkan bby hanya boleh dirasa oleh ibu jee.. :) try buat setiap jam try baring n gosok2 bagi dia gerak.. minum air sejuk ke..

Sy mse start kira 28weeks pon lmbat nk ckupkan 10x tu.. nie bby da 31weeks da ok dah.. sarapan kne ambil, bnykkan mnum susu skurang 2-3 gelas shari.. n makan kne on time tkot bby lpar dlm prot.. n lau xrse bby gerak ibu kne dduk or baring rehat jap..

Try tepuk2 perut, ckp2 dgn baby. Bg dgr ayt quran atau lagu2. Mmg ada masa baby gerak slow tp not all the time. Kdg2 baby lapar pn ya jgk. Mcm baby sy pg n mlm mmg dia gerak/tendang kuat. Tghari smpi ptg biasa2 je dia gerak.

Sepatutnya dlm 12 jam tu mmg patut ckup 10 gerakan wlupun dia aktif lepas 9 malam. Cuba sembang2. Sy selalu observe utk setengah jam. Klu ada gerakan, 1 gerakan utk setengah jam

Cuba baring dn duduk...yg penting cuba tenangkan diri..think positif. Jgn stress2 InshaAllah, baby kdg tu gerak je..ibu penat @kdg x sedar anak tendang2 @pusing2

baby sy pun mcm tu masa mula2.dia aktif sblm pkul 9pg n slpas 9 mlm.tp bila usia kndungan makin naik.dia pun makin aktif.kena kacau2 dia klo dia snyap je.

Minum minuman sejuk utk bgunkan baby.. Kalau mmg tak ckup 10 gerakan dlm masa 12 jam kena cpt2 refer hospital ya