AWAL KEHAMILAN

Salam hi semua. Sy nak tanya bila kita dah tahu kita mengandung, kita akan tunggu beberapa minggu untuk buat scan pengesahan kehamilan kat klinik kan? soalannya apa tindakan yang boleh kita buat sementara nak tunggu scan tu? sebab kita tak nampak kan tumbesaran dia.. TQ #ingintahu

17 Balas

Saya next week tu scan dah. Anggaran 5 to 6 weeks. Sbb nak tahu kantung dlm rahim or tak. Kalau luar rahim boleh detect awl lagi mudah. Tp ada je yang tnggu 9w baru scan

Sy pregnant 6weeks tp bila kencing keluar darah and lendir mcm ni, ada sesiapa pernah lalui benda yg sama ?

Makan folic acid, jangan buat kerja berat, banyak kan minum air masak dan minum susu

sy teruskan je life mcm biasa...cuma jgn agkt berat n dah start kwl mkn la

sy bila cek pregnancy strip tu da postiive terus je scan. nape nak tunggu?

7mo ago

For me untuk scan masa awal2 tak berbaloi, unless kalau anon ni ada previous issues. Pernah gugur/rahim tak kuat & so on. Sbb kalau scan awal pun, tetap doc akan suggest untuk dtg lagi scan masa 8 minggu. Paling awal pun 6 minggu

Kena jgk buat scan ke, kalau tak mampu takpe kn

6mo ago

scan ni utk tau baby dlm kantung x kalau mase awal² ni selain nak tau kondisi rahim tu. kalau x mmpu tggu je mase dekat KK nnt diorg akn scan juga.

teruskn mkn folic acid..