AWAL KEHAMILAN

Salam hi semua. Sy nak tanya bila kita dah tahu kita mengandung, kita akan tunggu beberapa minggu untuk buat scan pengesahan kehamilan kat klinik kan? soalannya apa tindakan yang boleh kita buat sementara nak tunggu scan tu? sebab kita tak nampak kan tumbesaran dia.. TQ #ingintahu

17 Balas

Hi, saya masa mula2 tahu pregnant masa bulan puasa. First thing first saya pi swasta, masa tu saya tak de lewat period pun tapi gatal pi buat upt.🤣 saya pi swasta, saya tanya boleh teruskan puasa atau tak, then minta folic acid. Kandungan masuk 8 minggu baru scan, nampak kantung. Saya buka buku pink masa masuk 16w and kena bebel dgn nurse sbb dia ckp dah lambat. Saya dtg kk 13w then appointment untuk buka buku near to 16w tu yg kena bebel. Nurse ckp ‘org biasa baby 1st lah paling excited, dapat thu pregnant terus pergi klinik nak buka pink apa semua. Awak lambat ni nak dapatkan date buka buku……..’ kk kat jb kena pi kk dulu, baru dapat date appointment untuk buka buku. Bukan dtg terus boleh buka buku. Sbb tu nurse bebel ckp dah lambat 🙈 Ohh kalau awak ada demam ke batuk ke lain2 jgn makan ubat sembarang tau, minyak angin minyak panas pun jgn sapu sembarang. Better consult dulu

7mo ago

kalau klinik swasta tempat sy pon xbg buka buku awal2. dia soh dtg semula dlm 8@9w keatas utk buka buku bila dh nmpk baby dn heartbeat klip2

wasalam..pengalaman sy sebelum ni.. bila da cek upt dua line.. sy tunggu sebulan lagi.. then barulah pergi kk.. dapatkan tarikh appointment. then, bila da masanya.. terus daftar buka buku pink.. scan masa tu 6w dah.. x nampak heartbeat lagi.. doktor akan bagi 2 minggu lagi utk repeat scan..smntara utk hari nak scan.. sy amalkan mkn folik asid cm biasa dan minum susu khas ibu pregnant. jgn buat kerja berat, jgn stress, jaga makan dan cukup rehat. pergi kk semula,x lama pun sbb just repeat scan.. alhamdulillah nampak janin, heartbeat apa semua.

kene kire la awak bape minggu then minggu ke 8 ke 9 paling ngam kalau nak g clinic mase ni heart beat baby insyaAllah bole nampak da. pastu boleh dah terus buat buku. utk jwb soalan sementare nak tunggu tu.. bile dah tau kene jage² yg tahap sangat berjage² sbb die sgt² baru. selagi xade cramp@pendarahan kandungan biasenye berade dalam keadaan baik. n kalau mmg sejenis makan asid folic terus kan makan dengan istiqamah. gituu

Hi awak, mcm saya haritu lepas tahu je pregnant padahal masa tu saya tk lewat period lagi, jadi saya keep makan folic acid dan minum susu. Start jaga pemakanan , tak makan makanan pedas, masam, masin, dan berminyak. Masa kandungan 6 minggu lebih saya pergi scan untuk tengok kantung ada dalam rahim atau tak. Alhamdulillah masa scan 6 minggu tu dah ada janin dan heartbeat.

kalau period regular, awak boleh kira anggaran usia kandungan dari first day last period dah berapa minggu. sebaiknya pegi scan bila dah genap 8minggu, biasanya 8minggu tu baby dah nampak dan ada heartbeat. sementara menunggu, boleh makan folic acid. Tp kalau period irregular, sebaik shj dpt upt positif tu boleh je trus g scan.

6 weeks dh boleh scan..tp biasa nmpak kantung jee..nk ada heartbeat biasa 8 weeks ke atas ...sementara nak tunggu scan consume folic acid jee... kalau scan awl2 sgt nnti kecewa sbb xnmpak apa2 ...nnti kena repeat scan lg...9-10 weeks boleh bukak buku dekat KK..buku pink xleh bukak lmbat..nnti kena Bebel lagi2 ank first..

Sebelum buka buku pink sy beli acid folic sendiri je dekat farmasi..dan minum susu hari2...bila kandungan nk masuk 7 ke 8 minggu baru sy p scan swasta..bila dah dpt gambar scan tu sy p kk berdekatan untuk booking buka buku pink.2 minggu selepas tu baru buka buku pink..semoga urusan awk dipermudahkan🫶🏻

Awak kene jage diri je, jangan buat keje berat, jangan angkat berat2. Jage makan. Banyakkan rehat. Itu jelaa yang saye buat. Ape yang perlu elak, kite kene elak. Itu je saye rase, 8 minggu tuh tak lame pun. Jage diri okay awak ❤️

Kalau sy dulu sy tggu dlm 3/4 mggu after +ve tu sbb sy jenis period x teratur so kemungkinan masa subur pun lari . So agak2 la kandungan dlm 6/7week mcmtu baru g scan sbb masa ni baru baby nmpk .. and lepas je upt sy +ve, sy terus mkn folic acid

Macam saya, lewat period 8 minggu baru upt positif. Pergi klinik swasta, nampak kantung je sebab baru 6 minggu. Doktor kata maybe ovulation delay sebab saya baru je stop pil perancang. Repeat scan 8 minggu nampak heartbeat baby.