Gugur & Period

Salam semua, sy nak tanya . 18/08 sy keguguran. 01/09 sy pergi klinik sbb sakit perut . Then doc scan, doc ckp baki darah gugur ada lg tp bukan dlm rahim, tp belakang rahim . Mggu lps ada kelua darah, tp secalit² mcm tu . Kelua pun dlm 2 hari . Sabtu baru² nie pun ada kelua darah smpai sekarang . Darah yg kelua kali nie beketul². Mmg boleh rasa darah tu kelua . Persoalan sy, darah skrg yg kelua nie, dikategori kn darah period kn ? And normal ke kalau penah gugur darah kelua beketul² smpai kita rasa tak selesa ?

3 Balas

Pengalaman saya pernah 3x gugur...biasanya jika complete misscarriage...lps habis semua drh n janin turun..serta merta darah akan kurang..lps tu dlm seminggu dah stop darahnya..dan period akn dtg x lama lps tu...saya x pernah d&c sbb tiap.kali gugur complete dan saya akan scan di swasta lepas gugur utk pastikn dah clear

Sile rujuk pd doc sis... Better g chck..bnda cmni jgn d buat main.. nti klu ada saki baki xbis kluar nti mmbusuk dkt dlm xpsl dpt infection... Dkt sini klu tnye xkn dpt mmbntu apa2.. better g hsptl or klnik...at least dorg leh scan tgk apa yg trjd pd bnda yg kita xnmpk d dlm ..

Wassalam. Rujuk doktor please sis. Semoga dipermudahkan