streess tentang keluarga

salam semua . saya baru masuk 19week+ . keluarga saya selalu bergaduh & buat kan saya streess. saya duduk dengan suami tapi dorang selalu call saya cakap dorang bergaduh je . sampai kan saya cakap dorang tak kesian kan saya ke saya nie tengah hamil lagi buat saya strees . suami saya banyak bagi semangat dalam keadaan macam nie . tapi saya malu dengan suami saya terpaksa hadap masalah keluarga saya erm. saya nak tanya kalau saya terlampau strees akan ada efek tak dekay baby ? 😔#firstmom #pleasehelp #firstbaby #bantusharing

6 Balas

Sis kalau still nak denga..belaja denga tp masuk kiri kua kanan..smbil dorg bcakap..sis sbnrny layan cite ke baca buku ke..volume tu plg pelan..jawab ha ye ok..xyah respon sgt..sabar je la..dh..klu kuat gak volume tu ttp hp tu dgn bntal..sayup2 je..hihi..xyah stress2 dgn mslh kluarga ni..jnji sis laki bini hdp damai..kluarga lain xddk dgn sis..watpe nk pk..baik pk baby dh start tndang..nk ltk nama apa bagai..🤭 sy pon slalu gak denga gaduh2 ni..tp mmg sy xamek port la..masuk kiri kua kanan..jnji bkn sy y gaduh😵‍💫 sis blaja k..klu pyh..xyh angkat call..wasap xyah baca..komen jgn gdh2 je..😅

sy pnah jumpa family mcm ni. mak pak asyik gaduh, 1 family jenis suka bermuka-muka. mak pak suka kutuk ank2, dgn ank sulung depa kutuk anak no 2'3'4 bila sembang dgn ank no 2 kutuk plak yg lain2. sama la jgak dgn ank2, bila ank sulung sembang dgn ank no 2 depa kutuk adik2 yg lain 😂 jenis ni mmg susah nak berubah dah. org kata dah jadi batang buloh keras dah, buat lemang pun xsesuai. jd klau depa call tu, buat ja loudspeaker & awk sibukkan kerja lain, lpas tu cakap ja kwasan rumah awk tu line tak elok jd suara dengar x dengar je .

Satu langkah yg sis boleh buat. Abaikan call @ ws dri org yg buatkan sis stress.. Kalau sis rasa tak sanggup abaikan call, dgar tp tak perlu fokus.. org ni tak kesian dekat kita.. kita sndri kna kesian dkt diri kita dan bby.. Dah jangan stress2, not good for bby and mommy

Luahkan pada suami ok la tu. Itulah peranan suami isteri saling mendengar. Alihkan stress tu kepada perkara yg awak suka. Jalan di taman, tonton drama kegemaran, main dgn kucing, window shopping, Tengok laut

sis. klau boleh elakkan stress ye smasa mgndung.. sgat2 xbgus ye.. wlaupon xefek byi smasa dlm kndungan tp boleh bg effect lpas bby lahir..

Saya tgh alami tapi saya block sesiap, cuma mmg ada la perasaan tak best tu. Tp tula dyorg bukan pikir pun kita tgh pregnant bkerja lagi