Alahan first trimester

Salam semua , nak tanya normal ke berat drop time pregnant 13W ni sbb haritu sy turun satu kilo berat selang sehari dua hari camtu turun lagi berat sbb takde selera nak mkn and asyik muntah muntah . Mkn buah dlm kuantiti sedikit je . Kdg2 mkn sehari sekali je sbb takde rasa langsong nak mkn risau jugak dengn ksihatan baby . Ada tak kat sini cara untuk hilangkan alahan and buat selera mkn tuu ok balik ?#pleasehelp #firstbaby

7 Balas

Normal sis berat turun 1st trimester sebb alahan. Takpa untuk skrg ni, sis makan je apa sis boleh telan. Tapi pastikan berkhasiat la ya. Sis makan buah-buah pun takpa. Air pula minum jus. Selain tu, perlu makan kerap 6X sehari kuantiti sedikit. Jangan x makan langsung. Makan je apa yg boleh telan. Biasanya,, kebanyakan ibu yg tengah alahan ni boleh makan buah dan roti. Takpa makan je. Roti tu makan 2 keping. Air masak cuba minum sebb klu tak cukup air pun mual loya akan jadi teruk juga sis. Setiap pagi 3 jam pertama, perlu isi perut. Kalau lambat perut mula masuk angin loya akan terasa. Selain tu, boleh cuba makan biskut untuk kurangkan loya. Kalau loya juga.. boleh pergi klinik, jumpa doktor minta ubat tahan muntah. Ubat tahan muntah ni pun membantu. Kalau ubat kat farmasi, Ubat VELOXIN. Ubat ni pun membantu. Cuma ada sesetengah org x sesuai makan ubat VELOXIN ni. Tapi sis boleh cuba ya. Sy 1st trimester pun makan ubat VELOXIN ni. Membantu sy.

biasa la time alahan. saya sebelum ni turun dkt 4kg masa alahan sebab hari hari muntah. time tu saya alas perut dengan oren kosong & biskut hup seng tu ja sebab makanan lain semua keluar balik. air kosong tetap juga minum walau rasa loya sebab takut dehidrasi. yang mana cuba makan rasa ok saya makan sikit sikit tapi kerap.

1st trim kalau berat turun normal ja sis sbb alahan teruk kan. saya pun almost 10kg turun. kalau ni makan sikit tapi kerap, makan apa yg bole makan. benda bminyak or pedas try elakkan sbb tuh buat kita rasa loya.

Normal tu berat turun . Saya haritu drop teruk dlm 2 mnggu hmpir 9kg turun😅 sbb alahan teruk apa pun tak boleh masuk

Makan jer w/pun muntah².. Baby perlukan zat.. Jangan layankan sangat alahan.. Bahaya.. Mintak dr ubat muntah

Sy turun 5kg dalam tempoh 1 bulan masa 1st trimester.. Mabuk punya pasal 😂

normal sis..