Spotting/light bleeding kerap

Salam semua mommies, nak luah pengalaman saya pregnant ni since 1st trimester selalu spotting berulang, pergi klinik dr bagi duphaston. Sekarang masuk 6 bulan, hampir setiap hari ada spotting merah kadang ada blood clot kecil. Saya dah refer KK, klinik swasta dan sudah ke PAC hospital. Semua bagi jawapan sama, baby saya ok, swab kat bawah ada darah & keputihan biasa sahaja. Dr di hospital bagitau cervix luaran saya luka. So far keadaan baby ok, bukaan cervix pun masih tertutup dan belum ada tanda untuk buka. Saya buat pad charting dah seminggu lebih, so far hampir setiap hari ada spotting darah merah kadang2 ada blood clot kecil, dr cuma advice kalau spotting bertambah saya perlu ke PAC semula. Ada ke mommies yang experience sama or lebih kurang dengan saya? Ada alternatif lain ke sebab saya risau ada masalah kat kandungan tapi tak dapat detect apa2 masalah.

5 Balas

sama mcm saya sis, dah mcm period pun ada and everyday mesti pakai panty liner. in a week tu 2 -3 hari je la yg takde bleeding. tapi bila pergi pac kk semua kata baby takde masalah and luka dkt cervix. no further explanation pun. so idk just tengok je la bleeding tu. tak ada warded or further checkup. pergi emergency few times pun ayat diorang (tunggu period sejam kena tukar more than 5 pad and ada ketulan which means gugur la) nak tunggu gugur baru layan. entah la

2y ago

Awak pergi pac mana? Sekarang masih bleeding lagi? Semoga dipermudahkan urusan ya

sebijik kes sy..skrg pn dah 6bulan lebih.. ade luka jgk doc ckp bile buat swab kt vagina sdgkan mase tu xde bersama ngn suami pn.. dah kluar wad pn still kdg2 bleeding.. bleeding skali lendir cm keputihan. kalo pegi hospital lg skali msti kne tahan wad lg 😅 sy pn berbelah bhgi nk refer hospital lg ke tak..

2y ago

Memang ambil masa lama ye luka cervix tu nak sembuh? Semoga dipermudahkan urusan awak & baby

mcm sy skrg sis, 24 w .. bby ok .. xda mslah .. skrg pn masih kna than dkt wad .. bukaan buka 2cm 😭 tp tkda tanda2 nk melahirkn , jadi trauma sy skrg

2y ago

Habis tu macam mana? Dr bagi ubat untuk tutup bukaan ke? Semoga dipermudahkan urusan

cube total bedrest dulu for a few weeks sampai spotting stop. bangun utk ke toilet je. and jgn bersama dulu dgn husband.

2y ago

Kerja sis 😅, paling lama boleh bedrest weekend jelah

kedudukan uri ok x sis?

2y ago

Kalau sy dlu kerap bleeding sbb uri kat bawah..