Sembelit

Salam semua.. hai, sy baru lewat 2 minggu period, sekali cek Alhamdulillah positif, baby 2020 ank ke 3, masalah sy skrg, sepanjang mnggu ni sy kerap sembelit, malu nk cakap sampai ad keluar darah sikit ?

Sembelit
21 Balas

Sy awal² dlu pun sama sembelit tp sebelum berdarah sy amal pisang n bnykkan minum susu.. lg lg sebelum berak lau minum susu mmg lancar gila hahaha puas hati berak nye.. bnykkan makan pisang... Betik... InsyaAllah

Sy awal2 pregnant sembelit sis, sampai risau nak teran lama2. Pastu sy minum susu kambing alhamdulillah dah takda sembelit. Alahan pun kurang skrg.

5y ago

Sy awal2 alah juga sis dgn susu. Try mcm2 tak kena. Last jumpa laaz kurma. Sedap sgt mmg tak berbau langsung. Sembelit dah takde, sekali HB pun ok. Hehe

Boleh pegi farmasi beli decolox. Kotak hijau kuning. Or tany je org farmasi. Malam sebelum tdo makan. Esok pagi akan membuang dgn berjaya.

Alhamdulillah sis..tahniah, masa sda dlu sampai sakit sgt perut sbb sembelit..then Dr nasihat bykn minum air ,sayur2 an dan buah2an ..

5y ago

Betul sis 💪

Mkn buah aprikot kering tue... senang buang. Xsembelit sis.. xpn g frmasi je.. ckp nk ubt lembut najis... tp tnye dktr dlu la..

Kalo sembelit mkn betik bnyk. Betik dpt lmbutkan najis. Jgn mkn pisang. Pisang buat krskn najis. Kalo tgh cirit xpe mkn pisang

5y ago

Oh sbb setau saya pisang ni ada pectin fungsi serap kndungn air dlm njis tuk jdkn njis tu bntuk yg normal (sesuai tuk mslh cirit). Jd kalo sembelit mmg njis tu da keras kalo kne serap lg kndungn air njis tu akn susakn tuk mmbuang. Tp mybe sis rasi dgn pmkanan pisang n boleh lncar. Laen bdn kn laen rangsangannya. 😁

emm kita sama laa.. xmengandung dlu tiap kali buang air mcmtu😣berdarah aje.. mintak2 la pregnant ni xmcmtu.. takut☹

Byk mnum air&mkn syur&buah..bfore mkn besar mkn buah dlu cz sy amalkn cmtue alhmdulillah skrg x sembelit

Sama macam saya.. Sakit perut dan sembelit.. Nak berak tapi xnk keluar... Perut xselesa jee..

kn byk minum air sis n buah.sy pon awal pregnt cm tu .lps tu doc bgi min ubt iberet lgi sembelit.