Folic acid berapa mg perlu ?

Salam semua. Berapa mg folic acid kita perlu makan utk awal kehamilan ? Sy pregnant 10 minggu. Pergi klinik luar tempoh hari dia bg yg 5mg. Sblm ni mmg takde amik folic acid langsung. TQ

2 Balas

Sy mkn yg jenama appeton beli kat watson. Dlu mase 1st pregnancy, sy x amik pn acid folic, doc marah kate kene mkn acid folic sblm nak plan baby.. sy xde rezeki mase tu sy MC.. tapi takpe. Awak amik dr skrg pn ok, cuma jgn miss amik even sehari.. jaga diri baik2 utk 1st trimster. Jgn lasak sgt jgn angkat brg2 berat & kalau naik tangga jgn laju sgt..

2y ago

itu la sblm ni knowledge tak ada pasal pregnant. silapnya disitu. moga baby sy baik2 shj. terima kasih nasihat. semoga ada rezeki untuk awak ye. amin 🤲🏻

Saya ambil 5mg folic acid yang doktor bagi, sebiji sehari. Sepatutnya kena mula ambil folic acid dari masa mula cuba dapatkan baby.

2y ago

Mula makan dari sekarang...