ekzema

Salam semua. Anak lelaki sy berusia 4 bulan, pd mulanya hny naik ruam-ruam merah. Namun lama kelamaan telah bertukar kepada ekzema. Sampai berdarah dia garu waktu gatal, dan keluar air kuning. Saya telah sapukan krim antibiotik, namun baru je nk elok dia garu balik sampai berdarah. Dan perkara tu berulang-ulang. Sedih sgt tgk pipi dia merah-merah, berdarah dan berair. Tlg ibu-ibu berikan kata-kata semangat dann cadagan bagi menyembuhkan ekzema anak saya?

2 Balas

Siannya beby.. sy xde pengalaman ank eczema, tapi anak sy kena scabbies 1 bdan naik kudis2, dia garu mmg tahap syok hbis muka dia..jadi sy sapu ubat time mlm, pastu pakaikan dia sarung tgn, mmg dia akan cabut bila tsedar,tapi kita mak2 mana nak tdo lena kan anak sakit, so mmg akan pakaikan balik mittens tu, harap puan tabah ye.. :)

4y ago

Sy pun pakaikn mittens wktu mlm tp itulah tetap tercabut😅.. Yup, mmg takkan lena. Anak sakit lg bertambah tak lena. Btw, thank you😊

Sis skrg dh ok ke 🥹 mcmna sis rawat sbb sy Alami benda sama . Guna krim apa

1y ago

Alhamdulillah dah ok bila dia masuk umur sethn. Bawak ke klinik pakar kulit Puan. Ikut arahan doc. Lain2 : 1)boleh kerapkan mndi tp jgn mndi terlalu lama melebihi 15 minit. 2)pakai baju yg udara dpt mengalir (baju lubang-lubang kecik tu). 3)kalau psg aircond, suhu tidak terlalu sejuk 25 Celsius dah ok dan kalau boleh jgn terlalu lama(set timer). 4)kerap sapu pelembap. 5)sabun mandi guna yg tanpa bau dan kurg buih. cth : cetaphil 6)sabun baju guna yg byk friendly, elak yg anti bakteria dan ada softener. dulu sy guna pureen je. Mmg mkn masa utk baik. InsyaAllah makin meningkatkan umur kulit baby akan ok. Sy doakan anak Puan diberikan kesembuhan 🤲. Doa byk2 ya Puan, doa ibu mustajab. Cpt atau lambat pasti Allah makbulkn🤗