Pengalaman Mengandung Jarak Dekat

Salam semua. Ada sesiapa pernah ada pengalaman mengandung pada jarak kehamilan yang dekat? Kurang dari 2 tahun. Boleh share tips macam mana dengan kawalan emosi dan berdepan dgn orang sekeliling. Dengan nurse dan doktor terutamanya. Thanks.

19 Balas

Sy 2 kali dh closed spacing. First masa yg sulung umur 1thn 3bln. Ni yg baru lg, anak kedua baru 8 bulan. Msa mgandung yg kedua, nurse tkda bising. Doktor mmg xda bising punya la. Dorg ok ja. So bila mgndung yg ketiga ni, mulut nurse puaka sikit. Dia tnya umur anak kedua brpa. Sy jwb 8bulan. Sy cakap lpas sy ambik pil perancang sy irregular period. Tapi boleh2 nurse sorg tu cakap 'itu bukan irregular, cara kamu makan yg salah'. Pdhal dia xtnya pn irrrgular period sy tu mcmna. Btw sejak sy makan pil, seminggu sy period, seminggu tak period. Tp sy mls nk btekak. Sy diam ja, biar dia rsa menang & betul. Ya la, nurse kan. Lpstu sorg nurse tu cakap, 'takpa la, benda dh jadi nak buat mcmna'. Aikkkk ada ka sy cakap sy myesal mengandung smpai ckp mcmtu? Mcm kurang ajar dgn patient pn ada. Geram btul msa sy first buka buku. Nk pg check up pn rsa berbulu hati ni tgk muka mereka haha

Nurse bising sbb risaukan rahim kita blm ckup sihat sepenuhnya... Dpt nurse yg baik juga 1 rezeki😊Alhamdulillah nurse tmpt sy check baik2...sy bsalin 2012,2013,2016,2018 dan skrg tgh pregnant.... Masa checkup baru ni nurse tu siap ckp...."ha ko ni thn dpn mesti ngandung lg ni kan...ko nk lawan akak ke apa..akak tau la ko suka mengandung".. Mungkin pd setengah org akn dgr mcm kasar tp pd sy ok je...xde terasa hati... Pernah kena marah dgn doc masa bsalin ank ke 4 sbb ank rapat2...dia marah sbb xambil perancang...dia ckp sy muda lg...tggu la lama sikit br pregnant lg...sy ckp xkan nk tggu 40 br nk pregnant...nati kalau 40 pregnant doc marah pulak ckp dah berusia sibuk pulak nk mngandung...lps tu doc masih membebel n sy masih buat muka xphm😊😊

Selagi sis masi beranak normal x da mslh sis..sy jarak nak setahun jer..pling jau jaraknya pn cuma 2 taun ja bertahan..lepas tu ada lg..tp mmg kmi suami isteri yg rncang nk ank rmi ckit lps tu nk rehat dah..lg pn suami ank tunggal sorg jerr kesian..tu yg nk rmi2 nak katanyerr...haha...awal bulan februari lalu bru bersalin ank yg ke6..umur bru 29..hope sis kuat semangat k..rezeki tuu dpt ank lg tau...jgn sedih n risau...😚😚

Sian sis kna ckp mcm2,mesti ni p kk seorg ja kan klu msuk bdua dhn suami ,nurse tak brni ckp. Kehamilan rapat,risiko tumpah darah ketika melahirkan,bb pramature dll.Sis byk2 berdoalah dan minta bantuan klga spya ms pregnant ni sis dpt byk rehat. Sy ank 1st 2002 dgn 2nd 2003 mmg rapat mcm sis. Skrg ni bb sthn,sy preg lg.Org pun tak sgka sbb da ada ank bujang,umur 40..preg rapat2 kembali

Risiko dia badan tak cukup rehat. Bila badan tak cukup rehat kita penat, stress tu datang meroyan. Baik normal/caesar digalakkan jarak 2 tahun untuk bagi badan sembuh sepenuhnya. Jangan kita cari masalah bila bab mengandung ni. Sebab tu kena ada kata sepakat suami isteri. Boleh buang dalam atau tak itu hak isteri sebenarnya. Kena cakap dekat suami jugak tak boleh buang dalam.

Hai sis ,sy pernah,ank bru 5bulan tp terpregnant lagi,😅😅😅skrg bby sy tu umur masuk 5y,sy pregnant lagi skrg ni msuk 8minggu cmtu lah,mmng nurse doc akn bising2,sis kena la sabar ya.bkn kita sengaja 😂😂😂

Rmai je ibu2 mcm sis skrg ni yg hamil jrak dkt..lahir anak sihat je..pikir positive...jaga emosi..jaga diri,jaga kandungan..insyaAllah semuanya akan baik2 jer....

Insha allah xad apa² la...doa yg baik² sis..kak sy pnah je pregnant jarak dekat anak bru usia 3bln dia dh pregnant..dia mmg nk anak rapat² snang nk jga

Kawan sy anak 1st baru 10bulan. Dh pregnant 3 bulan lebih..takde apa sis. In shaa allah serahkan pada Allah..semoga dipermudahkan urusan sis.🥰😍

😍😍jgn bersedih😘😘tu rezeki..kwn baik saya..baby bru 4 bulan..lekat plk sorg lg..😇😇jg dr baik2..mkn yg berkhasiat..jgn stres😉😉