Period selepas stop perancang depo?

Salam, selama 2 tahun sy ambil perancang depo, selama on depo tu memang saya tak period langsung, sekarang dah stop depo, dah lebih 3 bulan tapi still belum period, normal ke momy sekalian? Atau apa perlu saya buat supaya period datang balik? Sebab tengah merancang untuk anak kedua pulak ni 😁 kalau period means tak subur la kan? Tak subur macam mana nak baby baru 🥲 Please help.

11 Balas

sy pakai depo smpat 2x cucuk je .. period mmg x jln betul, dia kacau dtg skit2 tpi yg effect truk sgt tu dia kacau saraf Sy....sakit hbis satu badan...sy stop lps tu rncang pkai kndom je... lps stop tu 3 bulan lebih jugak Bru dtg period balik ...amik msa dlm 4-5x period jugak la Bru dpt balik cycle 28hari mcm sebelum kawen....

1y ago

Tq respon, risau kadang, doakan sy back to normal ya,

hormon baru nak back on track. saya dulu lepas bhenti ambik depo selepas 4 bulan baru period..n xlama lepas tu trus pregnant..semoga sis pun ada rezeki lepas ni.x perlu stress2 nnti period akan kembali normal slepas bbrapa bulan.

1y ago

Tq sis bg respon, risau jgk sbb belom period lg, nak back to normal, period setiap bulan mcm dulu2, tq doakan sy, amiin3

tak de pengalaman. saya juga baru stop depo Alhamdulillah terus period. cuba bagi badan masa dulu. mungkin hormon tengah nak balance kan balik. apa apun semoga dipermudahkan sis. boleh consult doctor kalau nak conceive nombor 2

1y ago

🥰

Pgalaman sy, sy stop depo tu 3@4bulan xdtg period. Lpas pd tu dtg kerap kekdg sbulan 2x dtg priod tp skit2. Smpai la priod normal(drh byk). Alhamdulillah skrg tgh mgndung ank ke2. 🤭

1y ago

Alhamdulillah moga dipermudahkan urusan, sis amalkan ape utk period back to normal? Ada amalkan jamu atau apa2? Sy belum period lg

saya pun macam ni juga,tapi kalau period maksudnya kita subur sihat.Saya masa depo tak period dan lepas stop depo setengah tahun tak period,dua bulan period terus preg.Alhamdulillah

1y ago

ye,saya pun makan jamu tapi tak konsisten.sebab ada masalah tak ada nafsu,badan terlalu penat.Saya try makan jamu kak km dan jamu bellarosa jelly

memang saya baca boleh ambil masa 10 bulan - setahun untuk hormon stabil balik. sebab tu tak disyorkan ambil untuk sesiapa yang nak try mengandung immediately after stop cucuk

1y ago

Owh yeke, nak sgt period back to normal, subur balik mcm dulu 😅 kalau makan jamu ok ke?

kalau sy lepas 8 bulan stop depo baru period semula. total xperiod hampir setahun . masa depo dan lepas depo.

Tunggu hormon stabil sendiri.. Saya after habis depo 8bulan baru period kembali

1y ago

8 bulan lma jgk tu 🥲 try jamu bleh ke?

Tiada pengalaman, mudahan semuanya baik tanpa mudarat

awak dah uzur tak? masa tak uzur ada sakit3 perut tak

1mo ago

Dah sis, Alhamdulillah💛 dah preg pn 🥰