Sesi Tanya Pakar Bersama Dr. Muniswaran Ganesham, Unit lead and Maternal Fetal Medicine, Consultant

Salam Sejahtera Semua Pengguna TAP! Jangkitan kuman yang dikenali sebagai Group B Streptococcus atau GBS semasa hamil sememangnya mendatangkan kebimbangan para ibu. Ia mungkin kes yang sangat jarang berlaku, namun adalah penting untuk anda tahu sedikit info mengenainya. Penting untuk anda tahu sama ada ia berbahaya pada anda dan janin atau tidak, risiko yang mungkin berlaku dan cara mengesan sama ada ibu dijangkiti GBS atau tidak. Jadi, jangan lepaskan peluang untuk tanya segala persoalan anda. Untuk Sesi Tanya Pakar kali ini, tanya soalan anda tentang penyakit group B streptococcus (GBS) semasa hamil bersama pada 16 March 2023, hari Khamis. *NOTA: Sebarang persoalan di luar daripada topik dan tarikh yang ditetapkan mungkin tidak akan dijawab atau dipadam terus.

Sesi Tanya Pakar Bersama Dr. Muniswaran Ganesham, Unit lead and Maternal Fetal Medicine, Consultant
13 Balas

hello doktor saya dapat GBS NI MASA 2018 FIRST TIME DAPAT MASA PREGNANT ANAK NOMBOR 2 MASA BERSALIN DIA PON BABY MACAM DEMAM CKET JAUNDIS PON TINGGI MASA TU NOW BABY KE 3 DAH BABY SEKARANG DAH 9 BULAN TENGAH BELAJAR BERDIRI TAPI KEPUTIHAN SAYA MASIH ADA SIKIT WALAU TIDAK TERUK DAN TIDAK BERBAU. ADAKAH BERKAITAN SAYA AMBIL DEPO DAN PERIOD TAK LANCAR? MENYEBABKAN KEPUTIHAN TU ? MOHON PENJELASAN DOKTOR TERIMA KASIH.

1y ago

ok tenkiu doktor

HAI DOCTOR.. Saya ada GBSPositive.. Nanti macam mana semasa bersalin normal akan di beri antibiotik... berbahaya pada bayi atau tidak antibiotik trsebut? selepas melahirkan akan ambil masa utk pantau baby ya? biasa akan di tahan dalam masa berapa hari tu? dan macam mana cara penjagaan ibu hamil yg ada GBS+ ini dari segi pemakanan?

1y ago

ok doctor.. terima kasih byk... cuma tak habis ayat last tu.. baby akan di pantau selama???

Saya nk tanya gbs dgn yeast infection (candida) adakah ia benda yg sama? result pap smear dari hosp i ada candida then i bgtau nurse kk dia ckp i gbs tapi belum buat screening lg.

hi Dr. 1 soalan dari saya.. sekiranya mengandung anak kedua sy boleh terkena GBS lagi sekali ke? sbb kandungan pertama sy GBS+.. mohon pencerahan dari Dr ya.. terima kasih.. 🙂

1y ago

Bukan semua ibu mengandung akan kekal positive ataupun akan menjadi GBS carrier seumur hidup. 75% akan mendapat jangkitan kuman hanya sekali dalam sehidup. Sekiranya bayi pertama sihat dan tidak ada jangkitan kuman yang teruk (GBS sepsis), kemungkinan besar (75%) tidak akan ada GBS pada kandungan seterusnya dan adalah digalakkan untuk screen and test setiap kali mengandung, khususnya permulaan mengandung melalui urine culture and waktu 36 minggu mengandung dengan low vaginal swab.

Hi, Doctor! I would like to know if we have been detected with GBS during first pregnancy, is there a chance for being detected again for next pregnancy? Thank you.

1y ago

Understood, thank you Doctor!

perlu kah ibu screen for gbs sendiri sebelum beranak? sebab mungkin ibu tak sedar yg dia ada gbs. jika perlu, minggu ke berapa paling lambat untuk test?

1y ago

tq for the advice dr dan mommies :)

haii doktor..tak sangka jumpa dalam ni..saya pernah dapat rawatan dengan doktor masa 2018 anak 1st..doktor sangat baik dan banyak membantu..

1y ago

Tq Atika. 2018! Harap Atika dan baby sihat.

hi doktor, saya nk tanya kalau previous pregnancy GBS +ve, untuk next pregnancy ada ke possibility untuk +ve lagi?

1y ago

terima kasih doktor untuk penjelasan ☺️☺️

hye doc. Jika sebelum hamil sdh ada GBS (GBS carrier) adakah ia akna kekal dan effect apabila hamil kelak?

1y ago

terima kasih atas reapon

Hi Dr, Mohon pencerahan selalunya bagaimana ibu hamil boleh dijangkiti GBS? Terima kasih

1y ago

Dear Nora Yaacob. GBS adalah sejenis bakteria yang seringkali dikesan kat salur peranakan (vagina).Terdapat bakteria di badan kita di merata tempat dan biasanya ini adalah normal dan tidak menyebabkan masalah. Contohnya, terdapat bakteria di mulut, usus dan juga kulit manusia and sebegitu la GBS yang dikesan pada vagina. Ia bukan penyakit kelamin dan berkait dengan pemakanan ataupun kebersihan diri. Walaupun setengah wanita and ibu mengandung akan ada tanda-tanda seperti keputihan, kebanyakkan wanita tidak akan ada apa-apa symptom. Oleh yang demikian, satu-satunya cara adalah untuk sedar tentang bakteria ini yang boleh menyebabkan jangkitan kuman kepada bayi dan berbincang dengan doktor anda tentang cara untuk screening, iaitu melalui urine culture waktu booking dan low vaginal swab pada 36-37 minggu sebelum bersalin kerana 80% daripada jangkitan GBS pada bayi bole dicegah melalui antibiotiks seketika bersalin.