Bila Waktu Sesuai Untuk Scan?

Salam. Saya sedang mengandung 6 minggu. Bila waktu sesuai untuk saya scan bayi saya ya?

25 Balas

Saya pula kahwin dah 7 bulan lebih tapi masih belum dikurniakan zuriat.. Tapi sekarang ni saya masih belum period untuk bulan November, last period October haritu.. So saya tergerak hati untuk check pakai pregnancy test, terkejut saya dapat double line positive tapi still samar2.. Husband dengan saya excited nak terus pergi scan hari yang sama jugak sebab yelah risau kalau memang sudah diizinkan Allah untuk pregnant tapi kita tak tau & tersalah makan ker angkat berat atau apa2 tersilap langkah... So lebih baik prepare. Tapi bila dah jumpa Doctor kira2 saya baru sahaja masuk 4 minggu, kemudian Doctor scan perut saya tapi Doctor cakap dalam rahim saya kosong jer takde apa2 & saya ad cyst 4cm tapi Doctor cakap cyst tu tak bahaya pun lama2 dia kecut sendiri katanya cyst air sahaja... Saya kemudian disuruh ambil darah, katanya keputusan masih belum keluar lagi.. Nanti nurse akan keep in touch balik dengan saya or husband.. Saya risaulah.. Kenapa ya tak nampak lagi baby dalam rahim saya? Adakah kerana masih awal lagi..? Mums semua mohon doakan saya yaaa.. Saya nak sangat2 baby, dah 7 bulan saya menunggu & usaha.. Doakan kandungan saya sihat walafiat ya..❤️❤️❤️❤️❤️

5y ago

Saya pun kahwin dah 8 bulan, penat dah dengar orang duk tanya dah ada isi ke belum..biasanya saya iyekan aje..tuptup makbul doa, alhamdulillah sekarang dah 8weeks..sebenarnya kira awal lagi usia perkahwinan kita, banyakkan bersabar..rezeki Allah tu datang tepat pada masanya 😊

1st dulu excited sgt plus sakit2 mcm snggugut.. prgi scan ape pn x nampak.. tapi dinding da menebal.. dkter cek kn cyst ngn fibroid.. clear.. dkter suruh repeat next month.. so repeat masa 9 week.. da dgr bunyi jntung.. laju.. 😅 nampak tgn ngn kki dye baru jadi buds.. then nampak dye gerak2.. huuhuuu.. now da 10 weeks.. alhamdulillah..

Sy kebetulan cek semalam sbb kes misccariage ri tu...xtahu pun bpe minggu dah..doc cek alhamdulilah nampak kantung, ada baby dan jantung berkedip...tahu² dah 6w2d..terasa macam betul ke..sebab dulu scan 8,9 w pun xnampak...😂 maybe rezeki agaknya

5y ago

Aar sma la sy msa first scan sblm ggur thn lps..p klinik x mnum air tkot nk bt upt nnti line kabur..last2 dktr bgtau mnum air sebnyak mungkin n tahan kencing bru senang nk nmpk..mklumla xde pengalaman..skrg dh tau nnti nk mnum air byk2 sblm p klinik..hehe

10 week ke atas sis. Kadang 8 week pun ada orang tak nampak jugak. Ikut nasib. Macam saya scan ikut bawah baru nampak. Maybe sebab perut tebal kot

Kalau nak tengok baby 8 ke atas dah boleh... tapi kalau nak tengok jentina 20 minggu rasa ny... sbb masa anak 1st sy scan dalm 20 mingu dah nampak

10 week sis..doc ade ckp kt sy smlm, scan awal xnmpak ... Sy nk scan smlm, doc xkasi...sbb awal sgt..walaupun sy dh 9 minggu 5 hari...😂😂

Saya pun dah 8 minggu baru gi scan walaupun tahu dah pregnant 5 minggu, check sendiri guna pregnancy test kat rumah

Kalau pernah ada kes gugur, kena cek 8w ke atas gak ke? Saya dulu gugur masa 6w. Sbb yg ni pun dah nak masuk 6w.Risau la

5y ago

Better sis scan 10week nnti...tgok la dlu sis keguguran sbb ape..klu sbb rahim lemah,better cek awal..tp klu sebab kelainan kromosom xperlu scan awal2...

Kalau nak tgk clear 8minggu ok dah untuk tahu dengupan baby.. tapi kena scan melalui bawah clear sangat

Ramai mommies kat sini cakap dalam 8w..kalau 7w 5d boleh tak? Rasa tak sabar nak tengok heartbeat baby 😭

5y ago

Boleh je sis.. Kdg baby dh nmpk.. Saya dlu pon 7week juga scan.. 😊