Keputihan trimester 3

Salam, saya nak tanye saya 36weeks 2 day. Saya alami keputihan yg berwarna kuning.Semakin hari makin banyak. Test sample, telah dibuat. Semua normal tiada gbs /candida. Saya risau, tapi tula result semua normal. Ade tak ibu2 yg pernah alami.

1 Balas

Kalau semua result normal, awak tak perlu risau sebab hormon ketika hamil pun boleh triggered keputihan. Apa yang awak boleh sekarang ni jaga makan dan kebersihan. Cut sugar intake. Makan plain yogurt. Kalau ada pakai pencuci Miss V, tinggalkan tabiat tu. Kalau pakai pantyliner, kena kerap tukar. Tak pakai lagi bagus. Tapi kena kerap tukar panties atau boleh pakai disposable panties kalau awak bekerja. Oh ya, kat rumah taknak pakai panty lagi okay.