anak sakit bila balik kampung

hi salam , saya nak tanya normal ke bila balik kampung je anak demam, setiap kali balik kampung je dia akan sakit, saya sampai paranoid/anxiety. saya sampai takut nk bagi anak saya main dengan anak buah yg lain sbb dorang pun demam selsema/batuk .

12 Balas

Awak pergi private ambik extra vaksin. Mungkin antibody Anak awak xkuat. If awak Takut smpai Bila2 imun badan Anak awak lemah Sbb xfight balik. Saya Anak first mcm awak lgi2 Dia prem smua xboleh Sbb Risau Dia Sakit. Tapi Bila buat mcm tu. Anak saya lgi weak. Skrg ni saya biar je Dia but at the same time Saya bg Dia multivitamin n jaga kebersihan Dia n pantau punxa Dia Sakit jgk.Alhamdulilah xda dah Sakit2. Nk salahkan Anak Org xboleh jgk. Kita sndri yg kne protect dr berjangkit.

1y ago

boleh share sis ambil multivitamin apa utk ank ..

Kalau sy, sbb kite dah risau mcm tu..sy cuba ambilkan vaksin influenza utk anak sy seawal yg mungkin..as preparation. Sbb kite x blh nak larang bdk2 ni..dorang x tahu apa2. Jadi as parents kite cuba lah ikhtiar sehabis mungkin, selain jaga kebersihan and bekalkan vit c.

1y ago

kat mana nk ambik tu mahal ke

Anak sy pn sama. masih lg taksihat dah 2minggu lebih, balik dr kpg sbb ada anak buah taksihat 😅 batuk2 bersin depan anak kita, share makan minum, tidur dan main sama2. biasa kalau sy tahu sakit, sy postponed dulu balik kampung

Kekadang antibody anak tak kuat cara utk elak anak sakit beri anak vitamin setiap pagi Dan tidak dekat yang sakit.cakap sj terus terang dengan family anak sensitive...sama2 fahamkan utk kebaikan anak2kan...itu pendapat saya.

mmg pun..sy xyah balik kg pun,bwk g rumah sepupu dia pun boleh batuk demam selsema..sbb rumahnya kurang bersih n ank2 dia xpernah sihat sepenuhnya..entahlaaa,just harap ank2 x sakit teruk sgt jela..

1y ago

Kn… ada jenis parent tahu anak x sihat tapi cam tah dibiarkan nya?? bdk tu pun manjang berhingus & batuk je. Sy jd was was nk bg main dgn baby sy. Sbb diorang suka cium2.

Klau mcm sy dh adik brdik yg lain stiap blik kg bwk baby mmng akan skit sbb faktor cuaca , yelah ddk kt smnjung sthun skli je blik sabah , tp skit xlmalah dlm 2-3 hri je dmm gitu

mungkin antibodi anak sis xkuat kot sebabtula dia selalu kena demam tiap kali balik kg. cuba amek vaksin influenza. sy dri preg dh amek sbb dr pakar suggest .

mungkin tak boleh nak too paranoid..mana2 tpt/persekitaran pn boleh terdedah kan. tp mungkin boleh cuba buat grounding/earthing. pijak tanah ,pasir..

smela...😅😅kdg brjgkit anak buah lain...nk hlang main xleh..ni raya nnti enthla..skrg ad bby plak 4 bln..abg dh 5 thun...

Anak mommy salu sakit apa ye ? Anak boleh jadi sakit sebab travel, perubahan persekitaran dll.