Suami main game

Salam, saya mengandung in my first trimester and saya pernah silent miscarriage. Masa first pregnancy saya pernah bergaduh dgn suami sbb saya perlu kan support dan dia untuk sentiasa teman saya. Tolak tepi kalau dia kerja ke apa saya tak kisah langsung tapi saya tak tahan kalau dia keluar smata2 lepak dgn kawan2 atau kluar lepak main game. Kalau tak lepak pun dalam rumah ni saya duduk dgn dia dan adik bradik dia smua kaki game. Umur dah 30 smua masih kaki game and saya penat sangat.. Dia dh janji if saya pregnant kali kedua dia akan focus more pada saya sbb saya tak nak stress saya takut kalau berlaku lagi emosi saya tak stabil.. alhamdulillah ada kerja dia buat kan tapi saya tau dia siap kan kerja ckp supaya dia boleh terus main game dgn sepulu dan abang2 dia.. smua dalam rumah ni lelaki yang tk faham diaorg pandang saya mcm saya tk rileks. Mesti la kalau dah bangun tidur terus main game. Tak larang pun kalau ada masa dia tapi ni melampau. Saya tak tahan nak balik rumah mak pun jauh tapi saya akan juga saya dah penat dah. Sayang tu memang tapi tak boleh ke kalau sya tk stress time menganndung saya dah cuba tak nak fikir tapi susah. Astaghfirullahalazim

16 Balas

sy masa janda anak 2 dan berkawin kali kedua dgn bujang. anak2 dgn suami pertama semua dkt sy. masa sy mngandung anak dgn suami bru tu dia pun jnis main game jgk, pubg lah apa ntah lagi game nya. leka, jd jrg komunikasi sgt dan suami sy ni pun jnis bkn yg bnyk mulut, jnis xberckp. tp boleh membantu cuma bila main game kita suruh tu kne 2 3x ckp baru bergerak. masa ank nya dh keluar memg kene faham lah. termasuk anak sy dan anak dia dh 3org jd dia kne bnyk bantu. sy suri rumah, sy burn out jgk kdg2 sbb masa tu anak 1st umur 7tahun sy yg anta ambil pergi dan balik skolah, no 2 5tahun tu jnis antibody xkuat senng sakit dan kalau demam xpntau betul2 snang kne sawan dan no 3 tu baby. masa ni dia pun gian main game jgk. nk disuruh bnyk kali, kdg2 berlengah2. pnh skali sy angin satu badan sy ckp "CEPAT LAH, JGN DOK PENTINGKN GAME TU SGT, KANG AKU CAMPAK TELEPON TU KE DINDING BERSEPAI KEJAP LAGI". terkedu lerr dia dgr. since tu sy suruh dia tinggalkn tepon dia. sy dh ckp mcm tu nnti skit hari sy buat jgk. bkn ckp kosong. haa. kdg2 kne jgk tnjuk angin 1 badan tu. bru dia ada akal. now 2024 otw anak no4 tggu hari nk beranak ni. Allah nk bg dia fokus uruskn keluargaa. baru jahanam telepon game tu 😅😂 sy ckp Alhamdulillah lah dh jahanam.

Macam ni sis, sy faham perasaan sis, masa sy belum mengandung lg, suami pun kuat main game sepanjang malam, esok paginya pun tidur sampailah ke petang, dia belum dpt kerja lagi time tu, sy stress sgt sebab rasa dah kahwin tapi macam tak khwin, faham kan? duduk pula berdekatan dg in laws yg buat sy tak selesa.. stress sy ni sampai buat sy ni ada masalah period, masalah kat kulit, gastric.. lepas dah sakit macam macam tu, baru sy terfikir untuk apa sy nak rosakkan badan sy ni cuma sebab stress duk fikir pasal hal dia je, baik sy happy kan diri, me time sendiri, dia main phone pun sy main phone dalam bilik, tengok film ke, call kawan ke, call family, pergi shopping, pergi lepak dg kawan, lama lama suami sy pun perasan yg sy dah tak pernah kacau dia lg, haa baru lah dia yg rasa sunyi.. skrg dah anak tetap main game tp dia dah sedar kena tggu anak anak tidur dulu baru dia boleh start main.. apa apa pun semoga sis dibagi kesabaran ya..

Sis kena berdamai dengan takdir, redha sebab suami ni yang sis pilih sebagai imam dlm keluarga. Pelengkap separuh daripada Iman sis utk menghadap Allah nanti. Selebihnya nasihat saja yang baik² pada suami, masa lapang yang sis ada blh guna utk dgr ceramah agama, mengaji, berzikir dan lain². Bila kita terlebih mengharap pada mahluk, kita boleh jadi anxiety sebab tak dapat apa yang kita hendak. Sebab kita nak service mcm seperti mana kita berkorban utk dia. insyaAllah seorang lelaki dan suami yang baik akan faham tanggungjawab dia. Klu suami kita lalai, doakan mereka dalam solat supaya berubah. Kuat semangat sis, bergantung hrp pada Allah semuanya insyaAllah hati lebih tenang dan redha.

bagi saya, okay je kalau suami nak main game .. suami saya 33 still main game dgn kawan² online dia .. semua² tu saya dah pernah jumpa sekali .. tapi bila saya minta tlg, dia akan tlg .. even tgh main game, saya minta dia bancuhkan susu, dia akan stop dan bancuhkan susu .. dia selalu akan on game 10pm keatas .. kalau saya rasa saya bosan, saya akan panggil dia .. rapat² ngan dia .. suruh anak kacau dia .. sis jgn stress² .. kalu dia main game, sis byk kan baca parenting tips .. penjagaan semasa hamil, semasa bersalin, dll .. trust me, semua tu ilmu berguna ..

Kita sama sis. Tapi husband saya kaki bola. Tambah lagi sy tgh study. Double stress jadinya. X pernah nak faham perasaan kita as isteri. Duduk dengan in laws tapi dia buat kita ni mcm x wujud. In law pulak yg layan kita mcm mcm tanya mengidam ni mengidam tu. Sy pulak x boleh telan masakan belah sana sebab x kena selera manis 😭 asyik nak muntah je. Dia tak faham. Sikit sikit nak marah org. Entahla sis. Kdg tu rasa menyesal kawen pun ada. Suka family in law tapi x suka husband 😭 malam malam tgk bola sampai stress saya jadinya. Bising sgt 😭

Jangan stress k sis..... Ingat sis pernah miscarriage. kena jaga btl2 yg sekarang. Saya faham situasi sis..... Sbb dlu husband saya pun kaki game. Tapi apa yg saya buat ialah.... Saya terus terang kt dia. Boleh main game tapi kena limit masa.... klau dh biasa main 1 jam.... kurangkan sikit2..... Sekarang dia mmg dh tak main game lagi.... Mungkin sebab adik beradik yang lain kaki game pun tinggal bersama jadi dia agak susah ubah habit dia..... Apapun, sya doakan sis & baby sentiasa sihat

Ada juga sesekali sy akan bersuara, itu pun kalau kerap sangat. Ada waktu lain sy memang lepaskan je main game. Sy pernah tanya tk cukup lagi ke sy bg pelepasan awk nk buat macam2 , Katanya me time utk dia. Dia pernah ckp dgn sy, hobi laki ni mcm2, kejap motor, game, camping. . Pandai tackle jiwa sy & anak dan membantu juga kerja rumah n jaga anak, bagi sy ok lar. Jangan tk membantu langsung siaplah tahan telinga nanti. Asal tk memudaratkan dan berlebihan.

Bagi saya, selagi nafkah dijaga n melayan kehendak kita , buat apa yg kita minta tolong, jd takde masalah sgt. Time dia main game kita me time lah kot 😅 tu cara saya la, janji keja umah sume siap setel, tak abaikan kita waktu ada masalah n tak lupa tanggungjawab, selain pd tu boleh pejam mata. Tp dia jadi problem bila once ada anak, nak layan anak ke nak layan game huhuuu..

8mo ago

saya faham sis.. suami sye pun ada hobi yg bt die ralit jugak ,,duk tenyehhh phone tu . dia kalau dia bt hobi tu tp boleh bual2 ngan kita lg, and beri perhatian dkt kita tu ok..tp kalau nk ckp sepatah bnde pun nak kene "jap2" tu yg rasa sunyi kan .... ☺️kalau pendapat sye, kalau die terleka sgt, sye x ckp kasar2 dah...sye rapat ke die mintak attention / sye bt lah ppe supaya dia tahu sye nk attention . skrng sye join skli die main game. tp kalau mata dh ngantuk atau bosan . sye tgok shopee tp smbil landing kepala dkt bahu suami lah..x leh deny, attention yg saya nak tuu lg bnyk sebenarnya tp bile saya nak mrh, sye cuba fikir balik...berapa lama dah die dgn sye dan die dgn hobi dia...kalau mmng silap dia, sye tegur jek.. dh berapa jam berapa jam.. gitu. ckp lah, bukan nak gaduh, tp kita ni..manusia biasa,,takut org sllu amek kesempatan kita pulak yg makin tawar hatii ☺️

hi sis.. skrg ni sis fikir anak dalam kndungan je.. sis tak sorg.. sis ade bby dlm perut.. klu dia tgh main tu, sis ajaklah berbual dgn dia. atau pergi mkn or lepak2.. if dia tetap tknk sis boleh suarakan hal ni. jangan pendam. sis takboleh stress.. kesian dekat anak.. call family/kwn2 selalu klu rse sunyi..

Jgn strss kesian bby , kalau dia main game mummy buat lah keje lain atau tgok drama ke movie ke sbb kalau dia dah bosan main game tu mesti dia cari mummy smula 🙂 sabar nyaaaa pedulikan kalau dia main game 🤭 then kalau dia p cari mummy , mummy slowtalk dengan dia okayyy 😊