contraction

Salam. Saya dh pregnant 36 week n ank sulung. Saya tak tahu sakit contraction tu mcm mana sbb bby mmg slalu mengeras dan sakit2. Dan tanda-tanda nk bersalin tu mcm mana?

1 Balas

Biasanya ada 3 tanda bersalin. Pertama, kontraksi. Kedua, keluar lendir darah dan ketiga air ketuban pecah. Biasanya tak semua akan datang serentak, boleh jadi salah satu jea ada. Kalau kontraksi, sakitnya memang tak boleh bawa bincang dan masa tu puan hanya ingat nak mati aja sebab sakit dia amat sangat. Dia akan datang berselang seli dalam beberapa minit aja. Contohnya, 3 minit kontraksi, 3 minit hilang lepastu akan bertambah rapat waktu kontraksi tu. Kalau air ketuban pecah, biasanya dia secara tak sedar seolah olah macam kita period. Tahu tahu dah bocor, tahu tahu dah berair dan jenis airnya tiada bau dan berwarna jernih. Cara dia keluar sikit sikit, bukan sekali gus.