Tips elakkan GBS untuk ibu hamil plss?? normal atau tidak?

Salam, saya dah 19weeks. Saya nak tnya normal ke ibu hamil ada GBS? Ada tips tak untuk elakkan? Perlu rujuk doktor dan ambil apa” ubatan tak? #bantujawab #ingintahu #firstmom #bantusharing #firstpreganancy #tips #gbs

11 Balas

It is common problem tp x normal juga..Mmg doctor dh sahkn ke u ada GBS? Klu ya spatutnya doctor ada bgtau dh plan u nti mcm mna & apa2 treatment yg perlu. Klu belum lg jumpa doctor better jumpa ya, bhaya utk kndungan I’m not sure if it helps, tpi boleh try to always keep clean dkt bawah tu. Jgn biarkn slalu lembap, klu blh x perlu pakai pantyliner unless mmg rajin tukar every 3-4hours. Everytime bd, terus kencing & bersihkn btl2. Jaga pemakanan juga jgn slalu mkn manis2

Saya pun ad GBS sis, nanti nak dkt bersalin Dr akan masukkan antibiotik dlm badan kita. If bersalin normal, sis kena make sure waktu meneran tu pandai curi nafas n tahan nafas lama2 supaya baby dpt keluar cepat. If baby terlalu lama stuck dkt bahagian vagina tu kebarangkalian untuk dia dpt jangkitan bakteria GBS tu tinggi, nanti dia kena tahan wad sbb dpt jangkitan GBS tu and bahaya for baby.. kalau czer insyaAllah baby dilindungi sebab GBS tu dia dkt vagina kita.

sye gbs +.. x sure la cara nak elakkn tu sbb sye memg ade kputihan.. da try semua tips yg dyorg share tp still ade.. gbs tu x bahaya pun utk kte cuma utk baby.. utk keadaan sye, Dr x bg ape2 ubat tyme tgh preggy tu, cuma sblum bsalin je kne on antibiotik.. lain org lain keadaan nye.. klu awak bce older post, ade je yg tgh preggy Dr bg ubat, tp still sblum bsalin kne on antibiotik jgak..

3mo ago

sbb kputihan sye warna kuning..tp x gatal..

Normal. saya masa anak first ada GBS. doc akan bg ubat insert dalam vagina kita. still xok jugak, saya cuci vagina saya pakai air suam + garam bukit. makan plaint yogurt n kurangkan gula. Alhamdulillah xgatal n keputihan pon xkeluar sgt dah. nnti masa bersalin inform nurse n doc siap2 ada GBS. nnti diorg on antibiotics. sis kene inform doc sis if keputihan sis byk n gatal2.

GBS sangat normal sebenarnya untuk ada kat vagina kita. dia part of normal flora kat situ. cuma tak semua orang ada. dia jadi bahaya cuma nanti ada risiko masuk hidung mulut baby masa kita bersalin and immune system baby belum cukup kuat nak hasilkan antibody sendiri lawan infection tu. kalau ada simptom2 GBS, bagitau doktor nanti doktor akan buat swab untuk pastikan.

kalau keputihan banyak atau pekat putih,bagitahu doktor..nanti doktor bagi ubat masuk bawah dulu dan buat swab test..nak kurangkan keputihan boleh amal kan pure yogurt 3 hari sekali atau seminggu sekali supaya ada banyak bakteria baik dalam vagina..

saya ada keputihan sebelum pregnant lagi. lepas amalkan yogurt greek atau yogurt plain, keputihan makin kurang and tak sangkut gbs.. saya suka brand marigold & fernleaf .. dah bersalin. anak sekarang dah 2bulan 🥰

yess perlu rujuk doctor... sy gbs+ mase preg aritu, just inform doc sbb keputihan da tukar kaler..then doc bg ubat insert..sblm bersalin doc on atibiotic..insyaAllah semua baik2 je

GBs memang tak boleh elak sis. Kadang kita tak tahu yang kita sendiri memang GBS Carrier. Active dengan tidak sahaja