ank mama ad g6pd

salam.. sapa ada anak yg g6pd def .. boleh share pengalaman jaga dia x..bgi tips ke mcmna nk turunkan bacaan kuning baby ...

1 Balas

Waalaikumussalam, sya xda pengalaman ank g6pd. Tp Klu tips no turun kn kuning ank, in shaa Allah sya ble berkongsi..selaim bg ank direct bf(breastfeeding), bg ank ff(susu formula) setiap tiga2 jam.. Kena konsisten,buat jadual tuk 8kali penyusunan dlm sehari.. Sebagai contoh 8am,11am,2pm,5pm,8pm,11pm,2am,5am dan begitu la seterusnya nya smpi bacaan kuning ank turun.d samping itu dlm masa menunggu masa bg susu formula bg jgk la susu bdn(bf).. JGN tggu bayi bgn bru beri susu.