Lambat Bercakap

Salam. Puteri saya 2 tahun 4 bulan. Belum pandai bercakap. Tapi apa yg kita cakap dan suruh dia memahami

2 Balas

Boleh refer pakar di hospital utk anak yg speech delay. Sama mcm anak saya 2tahun 2bln skrg dia setiap bulan ada appointment dgn pakar utk rangsang percakapan dia. Pemahaman dia sesuai utk umur dia tapi percakapan dia masih tahap bayi 10-11 bln.. so pakar akan buat aktiviti utk rangsang percakap anak and akan educate parents cara bermain n berckap ngn anak dirumah supaya vacab dia lebih kuat.

Kalau dah 2 bulan & masih belum boleh bercakap boleh refer paeds kot. Kadang2 speech delay. Ada apa2 masalah boleh detect awal. Perkembangan tiap kanak2 lain2 tapi ada range umur dia. Kalau lewat sangat tak salah rujuk pada pakar