Bengkak susu dan luka

Salam. Pantang day 4. Nk tanya pengalaman yg bengkak susu. Sy skrg bengkak susu. Lpstu puting pula luka. Mmg pedih amatt. Sy cuba masuk mulut baby tk bole. Cuba pam pun tk bole. Pedih sgt sgt. Camne ye nk bg kurang bengkak susu dan luka puting ni? Saya da cuba urut dan pam pakai tangan. Tp sekejap je ok. Mcm mana ya nak cpt baik luka puting? Lepastu puting saya ni besar mak dan tukang urut pun ckp benda sama. Sbb tu baby tk reti masukkan penuh. Down pula rasa nak breastfeed bila sakit amatt ni. #bantusharing #seriusnanya

14 Balas

boleh cuba menyusu posisi baring lagi mudah utk lekapan penuh. haritu saya pon bengkak susu, sampai tersumbat susu xboleh keluar. baby mmg akan tolak kalau susu kita penuh sbb aliran sangay laju. awak kena selalu urut kasi susu keluar dan paksa baby latch. masa baby x minum boleh marmet atau keluarkan susu biar payudara rasa ringan dan baby mudah nak menyusu. kalau dah lega skit baru pam dan kena sllu pam kasi susu tu keluar keluar dan keluar sbb kalau xpam mmg lama bengkak tu nak surut