Bengkak susu dan luka

Salam. Pantang day 4. Nk tanya pengalaman yg bengkak susu. Sy skrg bengkak susu. Lpstu puting pula luka. Mmg pedih amatt. Sy cuba masuk mulut baby tk bole. Cuba pam pun tk bole. Pedih sgt sgt. Camne ye nk bg kurang bengkak susu dan luka puting ni? Saya da cuba urut dan pam pakai tangan. Tp sekejap je ok. Mcm mana ya nak cpt baik luka puting? Lepastu puting saya ni besar mak dan tukang urut pun ckp benda sama. Sbb tu baby tk reti masukkan penuh. Down pula rasa nak breastfeed bila sakit amatt ni. #bantusharing #seriusnanya

14 Balas

puting luka sebab lekapan baby puan salah. kena betulkan. ada bawak baby pergi checkup kan dear. minta bantuan nurse kk. jangan malu utk bertanya. awak boleh tanya nurse lekapan awak betul tak. tunjuk dkt nurse cara awak susukan baby. puting besar/kecik/rata/tenggelam xde masalah utk susu kan baby. sebab baby tak hisap pada puting. mulut baby kena hisap pada bahagian areola kita. kalau bengkak susu elakkan pump. bila awak pump akan makin memudaratkan. buat pula pump awak salah size corong nanti takut bertambah luka. lagi awak trauma. untuk kurangkan bengkak susu 1) tuam sejuk sampai awak kebas. sambil tuam sambil awak massage. kemudian tuam panas. sambil tuam sambil massage. kalau tak pandai bg baby directfeed boleh marmet. boleh tengok dkt you tube atau page lactation counselor cara nak marmet. ulang sampai lega 2) mandi dgn air suam/water heater. sambil tu massage breast awak. 3) boleh guna lactation massager. urut kawasan bengkak susu utk melancarkan saluran susu tersumbat