Ultrasound yg perut tu boleh dengar heartbeat sekali ke?

Salam . Nk tnya mommies. Sy baru nak buat first ultrasound. Dah 8 minggu. Kalau pergi klinik biasa, depa scan dekat abdomen kan? Boleh dgr hearbeat ke dari situ? Atau kena ultrasound yg dari bawah je boleh dengar hearbeat?

11 Balas

nk dgr bunyi jntung bby de alat dia tuk dgr. tp kt kk de je bnda tu. kdg2 dorang cek bila appointment bulan2 tu. tp kalo awal2 xkn cek lg. biasa da masuk trim 2 gitu bru dorang dgr. kalo scan tu just kita nmpk je kt scan tu da de jntung bby detak2 tu. bunyi tu xde kalo kt scan

Klinik biasa tu kk ke cmne sis? Klu kk dorg scan n bg tgk je.. tp kt boleh tgk la jntung tu kelip2 laju.. tp klu g klinik swasta dorg bg dengar sekali bunyi jantung tu 🥰 sy haritu 6w da dgr bnyi jntung.. alhamdulillah skng da 11w..

Mcm saya baru ni pergi 9weeks dah boleh dgr heartbeat scan kat perut je, and doctor pun ckp kalau waktu sesuai biasa 9-10w utk dgr heartbeat sbb kadang kiraan week kita tak sama dgn dorg kira

8 minggu cuma blh nmpk kelip2 jantung sahaja. xkisah scan abdomen atau tvs. klu nmpk kelip2 means ada la tu. klu nk dgr heartbeat kndungan usually 17-18w keatas.

9mo ago

ikut mesin sis. klu jenis yg baru tu ada yg boleh dgr atau u check dgn klinik gynae, for sure blh dgr. if u check dkt kk, xdpt dgr, just blh tnjuk dkt screen saja

saya hritu 12w buat ultrasound kt kk ... ada dgr degupan jantung baby . rasanya nurse akan check masa week2 tertentu . ☺️

kalau mcm saya, masa 6w6d Dr KK tunjuk kelip2 jantung je, and 10w alhamdulillah dah dgr heartbeat dah...happy bila dgr

hi sis. haritu masa saya 7 minggu dah start ada bunyi jantung baby. scan dari atas je.

Sya dlu scan wktu 8week , alhmdulilah dah nampak baby menjadi & bleh dengar heartbeat

boleh...saya buat time 8 minggu da dengar heartbeat...

Sya pregnant 11 week, doc bagi dengar heart beat