Duphaston ketika hamil dan menyusu

Salam nk tnya, 1. siapa pernah makan ubat duphaston ketika hamil dan sedang menyuskan anak juga? Boleh ke makan ya jika masih menyusu? Ada effect apa2 pada ank yg masih menyusu tak? 2. Ubat duphaston tu jika tiada bleeding pregnancy kali ni dan hanya ada sejarah gugur sblm2 ni, memang perlu consume juga ya? Siapa pernah ada pengalaman begitu? Terima kasih..❤️❤️❤️

1 Balas

1) Ada minta advice doktor tak? In general tak boleh untuk breastfeeding mom. Nak info tepat kena consult dengan doktor. 2) Bergantung pada individu.

3mo ago

Sebab duphaston ni ubat hormon. Boleh affect penyusuan pada baby. OBGYN ada advice awak untuk stop BF tak? Atau awak tak tanya? Selalunya atas OBGYN's discretion, dia akan advice whether boleh continue BF atau pun tak. Itu pun lepas dah ambil kira semua faktor kesihatan awak.