Xblh angkat kepala lg.

Salam. nk Tanya normal ke baby umur 1 bulan xpndai angkat kepala lg? Nk buat tummy time dia xnk bg keja sama.. Mengamuk je.. #pleasehelp #firstmom

21 Balas

Tiarapkan atas dada masa sis or hsbn baring.. Buat kejap2 je.. Insha'Allah.. Tapi normal je kalau blm lagi, setiap anak Fasa dia berlainan.. Kdg cpt kdg lambat.. Buat masa nie OK je.. Xde masalah kalau bby blm pandai lagi.. Buat je tummy time.. Insha'Allah, semoga dipermudahkan.. Bby sy pun baru 47 hari rasanya hari nie🤭.. Alhamdulillah baru semalam dia dah pandai tegakkan kepala, tapi bgi kejap2 la.. Sambil tu tangan bersedia & monitor bkn lps mcm tu je... dia rasa mcm lega je bila dpt tgk keliling.. 🤲

normal jaa rasaNy sbb masih baby lgy.. ank saya dari lahir dh pndai angkat kepala sndiri smpaikan parents marah saya kata jgn bgy ank panggung kepala sngat takut saraf leher tegang ke ap dh lupa.. N Allahdullillah spanjang ank membesar x ada masalah sperti yg famaly risaukan lgy terkejut ada sbbNy skrang ank dh pon 8 bulan lebih nk. ke 9 bulan x lama lagy N sekarang ank dh boleh berjalan 2 ke 3 tapak setiap hari tanpa sokongan🤭

1y ago

sama alhamdulillah anak sy pun kejap je dh panggung kepala

anak umur sebulan tummy time kejap² je, dia baru je keluar dunia.. normal je dia taknak angkat kepala.. tulang tgh fragile lagi. memula seminggu pertama seminit dua je skali buat dah cukup. next next week tambah lagi seminit. cmtu. jgn terus drastik nak 10-15min. sy buat mcmtu, dan tak kerap pun kena hari² buat.

Yep, normal sis, cuba tengok buku yg awak dpt yg hospital bagi tu, ada panduan sampai berapa bulan tummy time ni. Kena slow2, insyaallah okay. Lagi satu tummy time ni ada banyak position. Biasanya saya bagi husband tiarapkan anak atas dada dia, skin to skin.

Normal. Mungkin tummy position dia tak selesa. Cuba cari position yang baby selesa. Itu bukan baby mengamuk awak. Itu je cara baby berkomunikasi dengan kita. Kita sebagai ibu dan ayah yang kena lebih peka baby language ni. 😊

Normal 1 bulan x ada head control. Kalau dah 3-4 bulan tp x ada head control lagi yg ni x normal. Tummy time tu kira benda baru yg nak diperkenalkan kat baby so memang normal kalau dia x suka sbb dia masih x biasa.

awak cuba tummy time kan dia dekat atas dada awak dulu .. supaya dia rasa secure dan dekat dengan kita .. then bila dh slowly nampak improvement baru buat dekat permukaan bawah ☺️

Normal je anak sy 4 bulan bru angkat kepala masa tummytime itu pon x tinggi sgt angkatnya sbb skrg je bru nk bole buat sbb mse dy dri sebulan smpai 3 bulan dy high need baby😁

Anak saye dah 3bln+ buln dpn dah 4bln saye tumy time pon dia taknak 😅😅 kite pulak yg risau sb baby lain nak je tumy time dia lngsung taknak

bby sy masuk 2bulan baru pndai angkat kepala.. 1bulan bby nk tido je.. takpe kalau dia xnak tummy time.. jgn paksa2