barang2 bby

Salam , Nak tnya ' smua barang2 bby yang nak kne bawak pi hospital mmg kne letak dalam plastik bag ke dlu ?? Sya skrg dah msuk 37mnggu ' insya allah smua brang ready dah Tp bila tgok2 org lain dorang susun dlam plastik dlu Saya tak tau ap2 lgi bab bru first time ??

barang2 bby
27 Balas

x perlu pun letak dlm ziplock tu. cuma sediakan satu beg khas utk baby. lipat elok2,nanti nurse akan mintak 1 beg baby, dorang akan uruskan. nanti lepas bersalin, baby akan pakai sepasang baju saja dulu, dgn lampin utk bedung. yg ni nurse akan buat. lps tu kena tahan wad 1 mlm sekurangnya utk ibu dan anak. kalau takada masalah apa2 esok tu boleh balik dah. tp kalau ada masalah sepanjang pemantauan, contohnya baby kuning tinggi ke, kena tahan nicu dan wad, nurse cuma mintak bawak pampers lebih dan wet tissue. baju dia x mintak sebab baby kat hospital hanya dibedung dgn kain dr hospital sahaja. nanti baby dah boleh balik, baru dipakaikan baju, booties mittens semua tu. yg ni berdasarkan pengalaman saya la. yg org lain mgkin lain pula

4y ago

semi gov. husm

Mcm sy, sy xprnh bt gitu tapi masa hmpir dkt branak tu sy ada jg nmpk post mommy2 yg pakai plastic bag jenis kedap udara tu bagi letak kmpulan kain baju hari prtma dpakai dn ada lagi utk keesokan harinya.. bgi sy itu akan memudahkan tapi kalau x pakai pun okey ja tu,dun worry.. mcm sy guna sj 1 pakaian saja sbb bukan lama pun d hosp wlpun hmpir 2 hari lebih menunggu baby complete berak kencing.. tapi utk emergency bawa ja la lebih kan.. lgpun x la kena kotoran baju2 dn tidak akan beselerak.. kalau xguna plastik beg cuba try lipatan DIY all in one,lipat baju sluar dn sgala sarung dn bedung sma2..😁

kalau anak2 sy sebelum ni , sebelum nurse nak tolak ke LB , nurse minta baju sahaja & pampers 1 keping ...seluar nurse x nak sbb susah nak pakaian kan lepas tu nak check pampers pun susah juga ,sbb kat hspital kena selalu check pampers baby ...biasa baby pakai baju & pampers lepas tu bedung guna kain hospital...x asing kan x apa , bawa keluar awal2 je bila nurse minta ...😊

pack dlm ziplock tu memudahkan kerja suami je nk ambik baju senang nnti dia nk ambik da tulis siap2 mana brg perlu diambil .. tpi kalau sis nk pack mcm biasa pon bole tkde masalah .. tpi i prefer guna la plastik ziplock kt online murah je kt mrdiy pun adoo

Yg penting mudah cari. Sy dlu pack jgk tp xpkai semua pun. Bagus pack awal tp sudahnya trlupa😅 bila suami cari pun xjmpa. Elok pack brg baby sama suami biar dia tau xda sepah² nti haha.. sy pun ank prtama gk excited + debar 😁🥰🥰

Kalau kat hospital saya bersalin dulu tak perlu pun bawak barang baby macam2, cuma perlubawa pakaian bby sepasang untuk pakai waktu balik,sebab hospital dah sediakan semua pakaian bby lampin pn ada kat hospital

Anak first sy tak letak dalam ziplock.. Yang kedua baru sy letak .. Supaya nurse tak bongkar beg saya mcm anak pertama dulu 😂😂😂 habis berhambur kain2. Terpaksa lepas bersalin sy kemas balik

4y ago

Waaa,good la,nice things! Akan dtg bt mcm tu..

Saya dulu buat mcm tu, kemain semangat asing2kan dlm ziplock tu. Last2 guna 1 pack je, tu pun time nk discharge. Mse kat sne semua guna hosp punya, pampers, baju, mitten, booties dgn bedung semua tu

Asingkan 1 beg kecik atau beg pelastik yg ada 1 set bju bby dan kain batik sbb nty ibu kt ruang menunggu x perlu byk3 beg meyusahkan, lebihnya letak dlm kereta atau bg suami pegang dulu

Bawa Mana yg boleh j sis tx payah byk.. agak2 keperluan j.. mcm baju baby tu 2 helai j sbb nanti dia kena bendungkan.. selalu ye seluar tx guna pun just pamper.. n pengalam ank 5