Nak tanya..selepas keguguran & cuci bila boleh.....

Salam.. Nak tanya..selepas keguguran & cuci bila boleh rancang hamil semula? Saya gugur semasa kandungan 11weeks,kini dah habis pantang.. Ada tak ibu2 hamil semul dalam masa terdekat macam 1-3bulan selepas cuci/gugur? Ada apa2 risk/komplikasi ke? #ingintahu #bantusharing #pleasehelp #miscarriage #janganbulisaya #rawathatiyangluka

16 Balas

sy gugur sept2020 masa minggu ke7,tak kena DNC sebab keluar sendiri...ikt pada diri sis...saya lepas sbulan dh bersama...tapi period tak ok sangat utk bulan pertama n kedua...masuk bulan ke3 Alhamdulillah pregnant...now dah 22weeks😘apa2 pun pantang dulu sebab saya doc pesan rehat 3bulan...ngam2 3bulan pregnant

Wslm sis sy first pregnant gugur and cuci nurse suruh planning setahun , mse tu sy 8 weeks, tapi sy sbb pjj jgk tu bru lekat yg kdua , tp dh ckup sthun laaa, kalau sis dh lekat pn nk buat mcm mne rezeki kan , tp kne lebih berjaga jaga okay😉

3y ago

Oh..baik..saya sebenarnya masih dalam keadaan sedih tapi dalam masa sama nak sangat ada anak,nak mengandung semula..terima kasih sis sebab respon♥️ semoga segalanya baik2 untuk sis dari Allah SWT..

kalau sy dlu nurse suruh gap dlm 3-6 bulan. sbb bnyk kali keguguran. sy last keguguran tahun mei 2019. pastu pregnant balik januari 2020. skrg ank dh masuk 8 bulan. yg keguguran sebelum2 ni pun lekat sndiri bila ckup setahun.

Sy kndungan xmnjdi pd 4weeks n kluar ketulan then jumpe doc ,doc ckp complete misscariage then sy xpntang after 2week sy bersama blik then tnpa dtg period trus lekat now 8weeks 😊

3y ago

macamana kandungan skrg sis? saya pun baru keguguran dan ada tanda2 mengandung

sy cuci bln 3. bln 8 prgnant blik. skrng dah bersalin. buat persediaan utk sihatkan bdn dlm tempoh 3 bln. mkn folic acid, bersenam, berurut, rehatkan minda.lps tu boleh ttc blik.😊

dokter pesan kt saya dlu jarakkn 6bulan , tapi saya dlm masa setahun baru lekat..n dpt bulan yg sama masa ngndung first dlu..skrg tnggu masa nk kluar je baby nya hujung buln 5 ni

sy gugur dan cuci bulan 11 tahun lepas. bulan 12 period. bulan 1 cek upt dah sangkut. gugur kalau pantang jaga elok, tak ada masalah hamil secepat mungkin. sbb badan lg subur

saya gugur completely jatuh sendiri bulan July 2020 and alhamdulillah pregnant balik Nov 2020. now baby dah 31 weeks, saya ttc balik lepas 3 kali period.

Doktor tak ada advice apa2 ke masa gugur tu? Doktor sy bg ttc semula after 1 cycle period. Ikut keadaan rahim masa doktor check tu. Sy gugur 12weeks

3y ago

Doctor ada cakap after 2 cycle period tapi ada doctor sorang lagi cakap suruh after 6month..saya keliru sebenarnya😅 terima kasih atas respon sis..

saya jark 4 bulan ja..xberani mkn ubt apa2 tkut sush lekat.11 th xlekt2..bila lekat gugr bln 9 alhamdulillah bln 1 positive 😇