Anak luar nikah

Salam, nak tanya tentang kelahiran anak luar nikah. Kalau bersalin di kerajaan, perlu buat laporan polis dulu ke? Dan masa nak bawak balik baby, kena ahli kluarga yg datang? Saya dan psgn bertnggungjwb spnuhnya ke atas baby ni. Kluarga semua dah tahu dan terima. Cuma masih takthu prosedur je.

9 Balas

sya ada pngalaman sbegini juga. sya branak di ppum. checkup awal2 sya buat dklinik swasta. dah masuk blan kelima / enam mcm tue, sya bawak buku pink ke ppum. sya dan psgan pergi checkup dan class (cara mnyusu yg disediakan oleh pihak ppum ktika itu) bsama. prosedur sume bjalan dgan lancar tanpa sya perlu buat laporan polis (sbb x tau plak nak kena repot polis & pihak kluarga sya x tau ttg ni masa tu). even utk pdaftaran nama anak pon, psgan yg bkan suami (ketika itu) sya yg uruskan. cuma nama anak mmg di bin/binti kan dgan salah satu (dari 99 nama) nama2 allah. x tau laa nie mbantu atau pon tidak. #semogaurusanandadipeemudahkan

1y ago

Hi, macamana pengurusan awak Lepas bersalin maksud saya macamana pengurusan awak keluar Dari hospital ?

dh berapa bulan awk? kalau masih awal. 1@2 bulan. masih boleh nikah sebelum usia kandungan masuk 3bulan anak akan dpt nasab n bin/binti ayah die. rujuk je pejabat agama mereka akan uruskan. jgn denga ckp org tk boleh kawen mase ngandung. pegi pejabat agama diorang lebih arif. klau dh besar pun masih boleh nikah lg awk. tkperlu tggu bersalin dulu.. klau nk bersalin dulu pergi je hospital kerajaan bgthu pihak hospital terus terang diorang akn tnya nk jage atau tak baby tu, klau nk jage mase nk bawa baby kluar wad tu die akn mntak tnda tgn wakil, pasangan atau keluarga. itu je. tkperlu buat laporan polis pn.

4y ago

setahu saya x boleh bkawin kalau dah mngandung. apa y sya dgar dri ceramah, kena tggu bby dilahirkan baru boleh bnikah.

Hi. Tidak perlu utk buat laporan. Klinik tempat check up biasanya dorg akan tanya siapa bakal bapa or husband, than kalau psangan yg tidak bertanggungjawab mreka akan refer dengan kebajikan & kebajikan akan tolong followup ibu dan anak supaya selamat melahir. Selepas melahir hospital perlukan seorang ahli keluarga or org terdekat utk isi form sebagai penjamin si ibu dan anak keluar hospital. Pihak kebajikan akan bgtau procedure seterusnya.. i pun baru ada pengalaman urus. Untuk pendaftaran anak, kena daftar atas nama ibu dulu bru ada proses daftar angkat sumpah untuk anak angkat..

takya buat laporan pon sis . macam sayaa orang kebajikan akan tanye nak jage baby or bagi orang , jst cakap laa nak jagee pastu die ade bagi nasihat sikit laa sebab kite da buat dosa . kalau bab bab polis tuh biase nyee sis tak buat buku , tak checkup tibe tibe beranak dalam tandas ke ape ke tuh polis akan amek kes . kalau macam sis g checkup buat buku pesemuaa tuh da kire oky daa . lepasni jagee si comel tuh k .

1y ago

makna nya boleh pergi direct macam tu saya hadap situasi ni sekarang ni sesiapa boleh bagi nasihat sikit sekarang dah 4bulan lebih kandungan sihat

takyah buat laporan.. kalau awak buat juga nanti susah, bf awk akn ditngkp. then msa bwk baby blik kena ada fmly ye.

xpayah buat laporan .. cme mse nk kluar wad tu fmly mmg kne datang untuk jamin tu sahaja ..

Wajib Ada Waris Terdekat Sebab Kebajikan Tak Izinkan Pasangan Awak Yang Uruskan 😊

2y ago

mcm sy fmly jauh..waris pkcik sy yg trdekt jkm mti mtian nk call fmly sy untk kpstian .siap ugut lgi nk hntr sy ke pusat jgaan sdgkn ank msih dlm kndungn dan sma² nk jga

laporan polis x perlu.hospital atas tempat.adik nak jaga ke bby tu

4y ago

Oh terima kasih kak

dah bersalin ke?