Luka episiotomi lepas bersalin

Boleh share cara korang jaga luka jahitan bahagian bawah tu tak ? Dan macam mana kita nak tahu kalau benang tu hilang sebab dah meresap reput elok atau sebab benang tetas atau putus ya ? 1st time beranak normal, bila tgk luka risau sbb takut tak cantum elok. Harini hari ke13 pantang .#pleasehelp #advicepls

1 Balas

Boleh cuba tips ni 1) masa mandi pastikan awak cuci kawasan jahitan awak. celup cotton ball dan dap2 kan dkt kwsn jahitan. memadai dgn air bersih sahaja 2) lepas mandi lap kering2 kawasan luka awak. jgn biarkan lembab. kalau rasa xcukup kering boleh tala dkt kipas. Pastikan juga setiap kali lepas membuang awak lap kering2 3) pastikan tukar pad dgn kerap. jgn tunggu pad penuh baru tukar. atleast 2jam sekali. 4) makan makanan yg mengandungi protein (ayam/dgg/telur) supaya sel2 baru dpt tumbuh dgn baik. dn dpt mempercepatkan luka jahitan baik 5) boleh makan buah yg mengandungi vitamin c tak semestinya buah oren. 6) minum air secukupnya. jangan catu minum air