😭

salam , nak tanya . ni kenapa eh ? siapa tahu ubat dia ?

😭
26 Balas

Better bawak pergi jumpa doktor utk kenal pasti masalah baby... alahan atau sekadar ruam panas.. mcm anak sy ruam panas, mula2 tu teruk smp dah nak jd fungus.. then doktor bg ubat yg ade steroid.. sapu kt dia.. elok.. tapi ubat sapu yg ade steroid ni xbagus utk kulit kalau guna dlm tempoh yg lama.. maksimum 2 minggu shj ye... then bila stop... kalau masih ada lagi.. jgn guna lg krim tu.. sy dah cuba byk jugak lah cream utk baby.. himalaya, krim organic beli di farmasi harga smp rm30 tetap xbaik.. last2 kawan sy suggest cosmoderm tea tree lotion talc... guna yg ini... alhamdulillah licin dah badan baby... tggal sikit2 je ruam degil tu.... dan yg penting lotion tu wangi bau tea tree dan murah...

4y ago

mana nak cari lotion cosmoderm?

adui...knpa tu sis..tangan c baby..1 bdan ka..?? kesian nya...kalau sis cuci kain bilas betul2 kain tu sbun jangn bnyak sngat untuk cuci bju baby...kalau bole jangan pakai tisu basah..takut bdan baby sensitif..pakai kapas ja sma air...kalau mandi kan pakai air bersih..kalau bole jangan biar keringat...jangan pkai bedak..jangan sapu losyen dulu...kesian dengan baby ..yaallah..

waalaikumsalam. pendapat sy better sis pergi jmp doctor, tanya directly instead of post dlm ni. And jgn simply sapu bedak ke tepung ke sbb bnd tu boleh menyebabkan penyebaran kuman lagi teruk. Mgkin berkesan kt sesetengah org/baby but if tak sesuai dgn baby sis, why nak amik risiko. Pergi jmp yg lagi arif. Kudos!

Bawak pegi jumpa doktor. Anak saya kena macam ni,doktor bagi krim hydrocortisone, sodium chloride solution utk cuci and moisturizer Ceradan utk bagi sentiasa lembab kulit baby elak nak lagi byk ruam.

Salam..bawa jmpa doc jer sis...mb ada alahan susu ke fabric baju ke fabric cadar ke atau kalau menyusu badan mb ada yg sis mkn baby cpt alah🙋🏻‍♀️

I use this one, sugestted by my FIL a doctor, apply kat ruam pnas after bath at the morning. Mlm ruam baby slowly recovering. Alhmdulillah

bby saya pun ada ruam teruk dlu d bhgian leher sy guna tepung kanji ltk mcm bedak Alhamdulillah sgt berkesan ibu2 yg lain boleh la cuba..😇

Ya allah..aduh kesiannya tgk keadaan baby mcm tu..sis gi refer doc la..dio lg arif dlm hal nie..

Jumpa dr la. Bukan tnya kt sini. Fungus bacteria semua ni tak sama. Dr tahu la nk bgi ubat apa

Bawa pi klinik jumpa dokter je kak. Biar dokter yg suggest ubat. Kesian baby, teruk dah 😔