Luar nikah

Hi salam. nak tanya kalau anak luar nikah nak bersalin di hosp kerajaan, macam mana proses dia? kalau nak discharge nanti wajib ada ibu bapa ke? what if nak sorokkan daripada mereka? Kalau ibu bapa atau family, JKM yang akan ambikkan baby tu ke? dan kalau dah bernikah selepas bersalin nanti, boleh ambik balik ke baby tu?? Tq.

18 Balas

hi . saya pn hritu mcm awk. tp sy urus smua sndiri.x prlu ada family dtg msa discharge. sy msa tu 21y/o. xda jkm apa semuaa . klw under 18, i x psti bsr kmungkinan wajib ad family.. abt jkm, u ckp ja nk jaga ank tu .klw boleh, cpt urus nikah😉 ..ckp ngn jkm lps brsalin akan brnikah, drg xkn ambi anak tu. sy nikah slps bersalin.

1mo ago

hi sis kalau anak luar nikah, tapi waris husband and father in law yg datang boleh ke? bukan adik beradik or parents kandung sbb diorg jauh2

kalau hospital sultanah bahiyah alorsetar mmg jkm akan kacau even atas 18 sekali pun kalau u belum nikah. kalau bawah 18 akan jadi kes polis . if u rela atau tak mmg akan jadi kes polis myfamily ada adopt anak taksah taraf mak dia umur around 30y dah berkahwin tapi husb mak dia duduk dalam(penjara) dari awal proses mmg jkm follow rapat

2mo ago

yup betul mmg kena bagitahu family supaya proses mudah sikit .

Hi sy salah 1 single parent. Ya masa discharge nnti wajib ada waris ya dan nanti sblum discharge akan disoal siasat oleh pegawai kebajikan sosial. Mereka akan tnya awak dan waris awak beberapa soalan, lama juga dorang tanya tu dan dorang akan bagi mcm2 nasihat.

Awak kalau boleh jagalah baby tu tau. Saya tak boleh la tengok baby yg ditinggalkan parents kesian sebab dia taktahu apa2 dia nak kasih sayang ibu je. Jaga je baby. Insyaallah semuanya akan baik2. Semoga Allah permudahkan urusan awak & baby.

klu kes mcm ni ibu ayah atau penjaga blh. sblm dicharge akan jmpe JKM dlu sbb JKM akan tya betul² sama ada nk jaga atau x... jika lps bersalin nk nikah jkm x ambil bby tu tpi akn pantau dri jauh tgok sama ada betul ke x jaga bby tu

kalau nikah di thailand suami la yg jd waris uruskan semua .. saya mcm tu.. tunjuk ja sijil nikah sana.. father in law x dtg pun xpa. sbb dah ada suami kan. cumanya nikah di sana tu ja

family wajib ada...jkm nnty akan tnya sama ada nk jaga sendiri atau nk serah kn dekat jkm..if nak jaga sendiri jkm akan tanya detail berkenaan family semua

senang cite klau bawah umur nak keluar Dari hospital mmg kene ibubapa Ada klau dah Lepas umur X perlu pon ibubapa