Ruam panas atau campak???

Salam nak Tanya anak saya Hari ahad demam suhu sampai 39..lepastu Hari rabu Naik ruam besar2 penuh satu badan ngn muka..pegi klinik ckp ruam demam biasa..tapi org keliling ckp ruam campak..klinik Kasi ubat demam ,antibiotik ,ngn batuk..Besok nya pegi klinik lagi sbb anak x boleh tidur sbb ruam ngn gatal ...doctor Kasi ubat allersin syrup untuk hilangkan gatal ngn ubat allergic prednisolone syrup..masalah saya rasa takut pulak sbb baby saya baru 7 bulan..boleh ke makan ubat tu???

1 Balas

Waalaikumussalam, better ke hospital untuk pemeriksaan. Kadang2 pendapat /ubat yg doktor klinik swasta prescribed tak sama dengan ubat yg doktor hospital kerajaan bagi. Saya sendiri ada pengalaman tu. Doktor klinik swasta beri ubat yg pada menurut doktor hospital kerajaan, tak sesuai untuk anak saya sebab umur dia yg belum 1 tahun masa tu. Semoga dipermudahkan urusan dan cepat sembuh ye. Aamiin 🤲🏻 #TAPsupermoms