Detail scan

Salam nak tanya, ada tak mommy kat sini tak buat detail scan utk baby dia? 😓

14 Balas

Yes I did and it was compulsory for private hospital. Ibu patut buat detailed scanning sbb sonographer akan check organ baby paru-paru, hati, jantung, kidneys, bladder, brain, aliran darah, gender, tangan kaki semua tu that's why it is called detailed scanning. Sebenarnya detailed scanning ni amat penting utk baby and juga utk ibubapa tahu and faham development anak dlm kandungan.

2y ago

Yes correct, down syndrome through normal scan boleh detect and baby kena bagi kerjasama juga so senang doctor nak check ukuran semua and termasuk air ketuban pun penting. Kalau terlalu sikit, baby boleh lemas and kalau terlalu banyak maybe ada masalah dgn placenta ataupun umbilical cord, ikut keadaan. Detailed scanning is between 18 weeks to 28 weeks, tapi sesetengah ibu baby terlalu besar kdg2 susah nak check juga. So better time 20 to 24 weeks.

kalau ada bajet , seeloknya buat. penting untuk kita tahu keadaan bby tu. kalau ada apa2 risiko(semoga dijauhkan) kurg2 kita boleh get ready dgn result dan mungkin ada risiko yg boleh dicegah/dikurangkan awal. kalau bajet terhad untuk scan luar slain kk, dlm bnyak2 scan bg sy detail scan paling penting. nk tengok muka bby ikut sape tu tolak tepi dulu

2y ago

Depends pada klinik, ada yang 100-200. Boleh surveys dekat facebook then ws tanya package yang disediakan.

Ikutkan sis , details scan penting . Kena buat sebab kita nak tau perkembangan baby , bentuk dia organ badan dari kepala ke kaki , jantung okay atau tak , cukup sifat atau tak . Air ketuban kita . Banyak manfaat details scan ni , buat laa sis . 24-28 weeks waktu sesuai . Semoga baby tiada apa2 , dibawah jagaan Allah .

kalau ade bajet lebih boleh buat. sbb sye ade baca nak page sonobee, boleh detect mslh dkt bby awal. hrga bergantung klinik utk detailed scan. kalau nak murah boleh try tgok sonobee yg berhampiran tmpt awak.

Saya buat waktu kandungan usia 24minggu. Details scan ni bagus kalau nak tengok perkembangan bayi dalam keadaan normal atau tidak. Kalau ada masalah boleh dapat rawatan awal dan Dr akan bantu.

ikut kemampuan sis..sye check takut pape..bila check doktor ckp pinggang ank bengkak n dorg suruh klinik kk buat pmantauan bila lahir nti..mudah2an lepas lahir xde pape

Saya tak buat, terlepas masa dah. Kena buat dlm weeks tertentu je rupanya. Sokay 😘 dont feel bad. Kita jaga kat elemen lain dlu , pemakanan contohnya

saya tak buat... family xpernah buat, jadi mak kata tak payah... berdoa pd allh mntk yg baik2... skrg kndgn sy nk msuk 29 weeks... cuma buat scan 5D je...

Paling kurang sepanjang kehamilan, buatlah sekali sis. Untuk tahu perkembangan bayi dalam kandungan. Semoga bayi dalam kandungan baik-baik saja 🌹

msa anak 2 sbelum ni xprnah buat detail scan pun. p klinik luar scan jantina ja.yg lain smua scan kk ja..kandungan kli ni bru p buat detail scan