Jarak dekat

Salam. Just nak luah dan pandangan semua. Anak no 2 sy baru berusia 9 bulan. Sekarang baru tahu pregnant lagi ke3. Sungguh saya rasa susah utk terima kerana anak no 2 masih kecil. Setiap masa terfikir mesti menangis salahkan diri sendiri salahkan suami. Adakah kandungan ini berisiko kepada saya kepada jarak kandungan terlalu dekat? Harap rakan2 dapat beri sokongan dan kata positif kepada sy. Sy masih belum beritahu family/rakan tentang kandungan. Takut kata2 negatif yg keluar nanti buat sy lagi depress. Semoga diberi kekuatan utk saya hadapi fasa ini

16 Balas

mulut manusia mana boleh tutup sis...dah masuk alam kahwin ni Akan Dgr je mcm² Dr mulut org...Kita xda anak Salah..Kita anak sorg Salah...Kita ank lebih Salah...Kita itu ini Salah...hidup serba xkena dgn org...sy xda anak lagi pon org selalu tnya"bila nak Ada isi?ni bila nak ngandung ni?knp xda anak lagi?sy smpai satu tahap ngs jugak la dgn husband...tapi Alhamdulillah husband fhm dia selalu support..dia selalu ckp rezeki Allah Tu Ada..lmbt dgn cpt..dia Pon ckp abaikan je mulut org .bukan dia yg byr beras Kita.. hahahaha 😂..sis kena kuat.. walaupon rezeki sis lebih sis kena yakin Allah beri lebih dekat sis blm tentu org lain dpt...💪

kita sama tau sis. anak tak sampai setahun lagi dah pregnant lagi. yang penting sis jangan keep on fikir negative ye. nanti affect baby dalam perut tu. be positive je tau. insyaAllah ada hikmah Allah bagi mengandung jarak dekat ni 🤗 mula tu saya pun sedih, ambik masa seminggu jugak nak recover. tapi saya dapat support drpd mak ayah saya, suami saya, kawan rapat saya. saya cuma inform pasal kandungan kedua ni pada yang terdekat je. dah bersalin nanti baru bagitahu semua orang. lagipun orang pregnant tak elok sedih lama-lama. kena happy happy je tau. nanti baby dalam perut pun happy, tenang 🤗

Baby sy meninggal lps lahir... smp skg sy bersedih dan slh kn diri sdr.. xth smp bila. Sbb sy mcm xredha wkt mengandungkan dia.. sy abaikan diri, kesihatan sbb kes mcm sis 😭😭😭 sis, jgn jadi mcm sy tau...semua yg berlaku atas izin allah... mmg ssh nk terima.. tp mungkin dia anak yg paling membawa tuah... mgkin yg soleh... penyesalan sy xde penghujung sis lg sakit sis... kdg2 terfikir apa lah yg sy nk jawab dpn allah, dpn ank sy nanti. Dosa yg xmungkin dpt sy tebus.

Jangan salahkan diri sendiri sis.. anggap ni rezeki awal buat awak.. just jaga diri, jangn lasak, jgn agkat benda berat.. makan healthy food.. Kita ni kalau hidup asyik fikirkan kata org mmg sakit hati.. org tak tahu masalah kita, tak tahu isi hati kita. Org tahu mngata ja.. Cuma lepas beranak ni, ambil perancang.. rancang jarak betul2.. bg ruang utk badan awak rehat.. for now, just jaga diri baik2..

fikir 1 je sis .. kita hdup bukan nak bazirkan masa dgn puas kan hati smua org sekeliling .. org sentiasa x puas hati walau kita dah buat terbaik .. tu rezeki utk sis .. just enjoy ur pregnancy and ur life .. ignore org sekeliling nak kata apa sbb bukan dorg yg tanggong sis .. bukan dorg yg pregnant .. bukan dorg yg skit .. so just enjoy je ok☺

sis kena fikir positif ,sy pun MCM sis juga skrg tunggu masa je nak bersalin ini ,sy tahu mengandung, anak sy baru 9 bulan juga ,sy fikir positif je , nak buat MCM mana dh lekat kena terima lah ,kita kena Kuat apa pun terjadi ,mulut org tk blh tutup sis , kuat ye sis 😊🤲 semoga dipermudahkan segala urusan SIS ,moga ibu n bby sihat2 .

1y ago

klu sy tk bagi tahu siapa2 pun ,keluarga je sy bagi tahu ,org luar sy tk bagi tahu pun ,ada org tnye baru sy ckp , SIS mintak suami sis bagi semangat mana tahu blh balik semula kekuatan sis .

org lain branak sampai 12org anak alhamdulillah semua sihat2 siap bercucu cicit dh.. zaman skrg je mcm tersekat nk beranak n banyak alasan.. kalau rase mampu beranak ramai takde salah nye pon sis.. hidup kita,. kita yg jalani kita yg lalui kita yg hadap kenapa nk dengar2 ckp org bukan dorg tahu pon ape yg kita hadap 😌

sy dulu cmtu..tp anak 1y..sy xtau apa sy rasa..cuma yg sy pasti sy mcm tak sedia..tp sy positifkan diri..utk terima..mungkin Allah sebaik² perancang..DIA tahu mana yg terbaik..kandungan tu tak tahan lama.sy keguguran..bila gugur,lagi sedih pulak sy rasa..anggap je ni rezeki sis..mulut org mmg kita xboleh buat apa...

sy pun camtu..mse ank umo 9 bln peknen blk..y penting awk jg kesihatan..pemakanan sbb ikut tubuh kite tgh nk pulih so kena extra nk dptkan blk y dh bersalin lepas utk peknen y baru blk.ingt tu apa y jd dh d tentukan Allah..terima itu sebagai rezeki besar pd awk..jgn anggap tu satu kesilapan ye.

semoga sis kuat.. klu dekat2 mmg ada risiko tpi tak smua org sma risiko nya. kna bincang ngn dr tu. Anak itu rezeki .. insyaallah dipermudahkn lalui smua ni. Yg mulut org tu kita x leh nk halang tpi kna kuatkn diri buat tak tau je. focus pda anak2..