Puasa 37w 5d

Salam n hai.. Nak tanya ,kalau kita berpuasa tapi tiba² perut memulas lain macam ,kemungkinan angin.. lebih elok untuk berbuka atau teruskan puasa..

4 Balas

Memulas angin tu biasa kita puasa kan. Tapi kalau tiba2 rasa berdebar, berpeluh badan, berpeluh tapak tangan, pening rasa nk pitam, tiba2 rasa sejuk panas sejuk panas, terus berbuka puasa. Ni sy lah.. dan kalau baby cukup kick, ok je nak puasa..asalkan rasa baby kick dlm perut & juga firasat ibu.. satu lagi, banyakkan bercakap dgn baby dlm perut kata mommy nak puasa ni..baby kena banyak gerak baru mommy tak risau..🙂

Sy pernah puasa sehari je tahun ni. Lepastu dc bising sbb dah ujung2 nk bsalin ni klu boleh jgn jd ibu yg terlalu selfish. Patut fikirkan anak dlm perut dlu. Puasa boleh ganti plus ibu mengandung/menyusu dibenarkan tidak puasa. If anything happen, nyawa anak xboleh ganti sis.

Saya 36weeks sekarang, masih lagi puasa penuh. Kadang perut memulas, lapar dahaga tapi baby masih aktif, cukup 10 kicks. Jadi saya terus kan je berpuasa. Setiap kali check up, BP okay, hb okay, hearbeat baby okay. So misi kata boleh je berpuasa...

ikut firasat ibu