kira pergerakan baby

As salam mummy smua , nak tanya macam mna nak kira pergerakan baby dlam perut ya.. #anak1st

1 Balas

Start 28w Jam 9am-9pm Baby tendang, rasa perut bergoyang bila baby gerak.. (gerak x di kira bila baby berpusing, sedu)kena kira gerak yg kuat Dlm 10minit if baby gerak2 itu kira 1 gerakan. Gerak ke2 di kira bila baby rehat 20 minit lepas gerakan pertama. So dlm 1jam boleh dapat 2gerak... Tapi kadang ada masa baby x gerak(ni time bby tidur)klu lebih 2jam x gerak, kena kacau2 area perut, baring, pasang sound kuat bagi baby bangun... Ada mommy jam dah dapat full gerakan. Sya start kira jam 6 am.. catat jam 9am.. so tahu gerakan baby normal ke x.