Ruam satu badan

Salam mummy, macam mana kite nak tau anak kite allergic kat apa ek? Contoh mcm susu lembu ke, telur ke… baby saya start 6 bulan ni truk rashes naik satu badan… biji2 timbul merah2… smpai bengkak mata2 jari2.. kesian pula… saya baru tukar snow step 2… dulu mmg dah guna snow step 1… please tolong sgt… dah 2 kali warded, dr bgi ubat allergic kuat sgt smpai ngntuk 24 jam anak, iv line xleh masukkan pun.. xnak keje pun xtenang anak sakit… dr cakap die pun xtau anak allergic kat apa… dah mntk checkkan, die ckp nnt kena ambik darah yang byk tuk check allergic #firstbaby

Ruam satu badan
7 Balas

even puan bg mkan nsi gn sayur je pun, sayur tu sndiri bole jd punca allergic, jgn pk "sayur je pun, xkan allergic jugak", no no no ad ye certain sayur yg boleh timbulkan allergy reaction, bt msa skrg ni stop dlu bg sayur yg pnh bg tu, sapu krim smpai rashes dia tu smua dh baik, bru start bg balik & kenalpasti sayur mna yg ank allergic.. skali msak jgn msak campur byk2 sayur , guna sejenis sayur je dlu, then pntau klau xde naik rashes, bole teruskan menu sama smpai 4hari, klau tgok ank okay , bru tukar menu lain , guna sayur yg sama tp tambah protien je, ayam ke ikan ke nk tgok dia ad allergic x dgn mkanan tu.. sama jugak teruskan menu sama smpai 4hri, tp klau dlm msa 4hri tu ad tnda allergic, terus stop bg ye menu tu.. mungkin dia allergic dgn mkanan tu

puan boleh gi emergency gov hospital. normally they would get full blood count and kalau ada bacaan virus or infections ke tinggi akan terus start antibiotics. sometimes allergic boleh jadi sebab suhu, habuk, mandian, pemakanan.

1y ago

Dah masuk wad dah arituh… kpj xde start antibiotik pun.. die bgi ubat allergic je…

klau mcm anak sy dulu umur dia 6bulan tu mmg sy start from food yg biase buat allergic..mcm seafood...tapi dlam banyak2 makanan...ank ke 3 cuma allergic to apa2 makanan yang mengandungi telur...

1y ago

Sy xajar lgi seafood… tu yg xtau die allergic apa.. nk fikir susu lembu, mmg dri kecik susu lembu dah…

Puan ada pantau pemakanan anak? Dari situ boleh tahu. Dan option doktor tu betul la. Itu cara yang tepat nak check allergic anak.

1y ago

I see. Mungkin Puan boleh cuba pergi ke klinik paed atau hospital lain pula untuk allergy testing.

selain makanan.. puan basuh baju bb or mandian bb ada tengok x..takut alergik antara tu. sbb puan ade Kate stop makan pn jd jgk

1y ago

cube stop kn sabun mandi n sabun baju y tgh gune skarang tgk camne

Puan kena refer doktor paed. Takut airway bengkak kalau allergic terus.

1y ago

Tu la.. arituh dah trus g kpj time bngkak truk… tpi diorg masukkan unat allergic je

baby awak dah start makan tak?

1y ago

kemungkinan baby alergik dgn carrot. cuba stop bg carrot. tengok keadaan baby mcm mna.