Bayi 2 bulan asyik nangis merengek

Salam mummies 🥲 nak tanya, kenapa baby saya yang berusia 2 bulan susah betul nak tengok dia tak nangis. Bangun tidur nangis. Tidur nangis. Tak tidur nangis. Kadang tu ada la dia diam, bercakap dengan kita. Tapi boleh dikatakan 90% nangis la. Saya pun jadi sedih sebab saya ke baby tak happy macam baby lain. Sebab saya time pregnant dia saya banyak stress 😭 #firstmom #bantusharing #firstbaby #seriusnanya

11 Balas

Sabar sis , mungkin baby sis jenis “ demand baby ”. Ataupun if tiba2 je kuat nangis mungkin sebab fasa membesar then perangai start berubah. Or sis check baby kembung ke apa ke. Kadang baby nangis ni dia nak comfort so angkat dodoi2 dia. Baby saya jenis essy going dari lahir jarang nak menangis. But dh masuk 2months ni dah pandai nangis if lambat buat sikit pun. Tapi xde lah nangis manjang. Saya pun still belajar baca lagi jenis2 nangis baby saya. Kadang dia nangis nak tidur, kadang perut tak sedap urut2 ILU pastu terus membuang. So sis banyakkan bersabar stop bandingkan anak sendiri dngn anak org lain. Kena enjoy the journey. Nanti dia dah besar sis mesti rindu time dia newborn. Kalau sis dh buat mcm mcm sis biar dia nangis dulu sis rehat kejap. Istighfar banyak2 ni cara saya . Boleh cari ilmu kat tiktok banyak sharing pasal baby.

macam baby saya. kerap sangat menangis. time tidur okay, lepas je bangun tidur memang akan menangis2. saya check semua okay. bawa anak pergi klinik sebab dia tak berak seminggu tapi breastfeeding. doc kata normal je. kita pun jadi risau lah. sampai saya fikir anak saya ni jenis colic kot sebab kerap sangat menangisnya. last2 saya pergi bawa dia berurut kampung dengan kenalan makcik di tempat saya. rupanya anak saya kerap menangis sebab perut nya tak selesa sebab tak berak lagi. memang dia bf tapi kalau sampai seminggu - 12 hari tak berak kita pun tak selesa. jadi makcik tu urut2 perut dia. terus berak berak dan angin keluar banyak. sejak dari lepas urut sampai sekarang Alhamdulillah dgn izin Allah dia dah tak menangis kerap. dah boleh dibiar main sendiri dan tak meragam. lega saya..apa2 kita cuba cari punca dan try error.

saya kongsi cara saya ya. sis cek dia ada ruam tak?kat punggung@leher@muka dia.telinga dia korek tak?takut dia gatal² area situ.kalau dia merengek bunyi neh maksudnya dia nak susu.kalau bunyi aooww dia mengantuk nak tidur. kalau eh eh eh maksudnya dia tak selesa kena cek apa y tak selesa tu sama ada pampers penuh,perut sakit,ruam,terlalu sejuk@ panas@ rimas@ bosan nak suasana baru. lagi satu, lepas susukan baby,wajib burp kan dia,bagi dia sendawa.ada baby muntahkan susu berlebihan.dah muntah tu,baru baby akan tenang.

Ishh takde kena mengena lah sis tu. Baby menangis tu mungkin tak selesa. Perut kembung/sembelit,m/haus/mengantuk/panas dsb. Cuba tepuk perut dia ada bunyi mcm tong kosong tak? Kalau ada kembung lahtu. Atau perut bulat semacam tu kembung. Atau dia tak berak selama 3 hari. Mungkin sembelit. Susu cukup tak? Makesure 3 jam sekali susukan 2 atau 3oz. Bila dia selesa tidur pun nyenyak. Boleh tgk page baby language utk belajar masalah bayi. Mungkin jugak growth spurts. Semoga ibu tabah ye

pernah terbaca baby ni ada 3 jenis. baby yg susahh sangat nak menangis jenis easy going, baby yang nangis kejap² je, baby colic yg menangis manjangg. tiga² jenis tu normal. tapi kalau sebelum ni okay je tapi tiba² nangis tak henti mungkin betul ada problem mcm kembung. better tanya doktor. bawa banyak bersabar ye :)

baby saya pun macam tu sis. bangun tido nak susu nangis, nak tido menangis. dia diam bila kita bercakap dengan dia je. tu pun sekejap je dia okay. bila dah bosan dia nangislah nak suruh kita tidokan dia.hahah biasa je tu

Tkde kne mengena sis. Sy mngndung asyik nangis je. 😅 baby nangis sbb x selesa, jd kita kne cari ap punca. Susu ke, perut ke, pampers ke, gatal2 ke, suhu ke, ad yg dipegang ke tersangkut ke. Check jari2.

maybe baby overtired.. ank saya selalu jd mcm tu masa awl 2 bln. Sgt susah nk tenangkan.. skrg otw 3 bln dah jarang nangis teruk

Baby sy pun sma je, kdg stress juga bila dia nanges mcm kena pukul plk,

8mo ago

Sama😭

Saya pun tgh alami skg😭 nangis yg tk rilek mcm kene dera .

8mo ago

Sama😭