Perlu buat Detail scan atau tidak?

Salam momy semua, bg yg berpegalaman nak tanya perlu ke saya buat detail scan, dan seusia berapa perlu buat? wajib atau tak, saya keliru sbb husband suruh buat, saya tanya kakak ipar dan adik yg dah ada anak, dorg tak pernah buat, saya baru 17 week, #firstbaby #seriusnanya

8 Balas

Waalaikumussalam, seeloknya buat. Sebab melalui details scan kita boleh tahu apa2 abnormalities pada bayi. Husband puan pun suruh buat, jadi ambil peluang tu dah buat details scan 😊. Macam saya, dulu masa pregnant nak sangat buat details scan. Tapi husband yang tak bagi. Bukan diri sendiri tak nak, cuma husband kata banyak guna duit nak buat details scan dan di kk dah buat scan, walaupun saya dah beritahu nak buat guna duit sendiri je. Hmm.. Kecewa sikit tapi tapi redha je. Cadangan saya, saya still nak buat details scan guna duit sendiri bila balik kampung on 37 weeks, tapi terus bersalin pulak. 😅 Masa mengandung, saya bergantung on scan kk je. Alhamdulilah, baby okay dan sihat wal afiat. Cuma ada juga terasa nak macam mommy lain ada buat details scan baby, buat 3D, 4D scan dan simpan scan tu. Kalau di kk, dia tak provide copy scan baby tu. #TAPsupermoms #TAPactiveusers

Wasalam.. mostly start 22w to 28w baru boleh buat detail scan.. baby kecik dr 22w risau rugi sbb kecik sgt x nmpk, baby besar dr 28w risau sempit sgt dh utk cek dlm perut tu. Tak salah nk cek if ada duit lebih. Sy ada buat jgk mse 26w. Msatu smua okay, tkda problem. Tiba2 ada problem mse 30w, kena refer pakar. Tiap mggu buat detail scan kt hosp scara free, tp ada detail scan yg 26w td diorg buat jd rujukan.

Detailed scan purposely nk tgk perkembangan bayi at normal stage atau tidak. Melalui detailed scan, doc bole tgk all internal organ bayi develop normal atau tidak selain fizikal mcm sumbing, kiraan jari etc. Even down syndrom also can be detected at this stage. So bagi saya, it's good to do, my pass 2 kids mmg x buat tp for the 3rd, i wat coz nak taw more.

Wslm. Atas awak semuanya. Kalau nak tahu perkembangan baby blh scan. Dan kalau kewangan mencukupi buat lah details. Nti blh tgh semua kesihatan bby sbb dekat kk doc xscan sangat kalau yg xde masalah. Saya buat details scan rm110 area kl. Alhamdulillah bila dengar doc ckp normal semua lega hati dengar.

sy pena buat , dan kawan ad je ckp jgn buat sbb tkod ad pape jdi pada baby nnt kita xleh trima kenyataan . tp sy buat juga sbb utk baby sy . utk follow up keadaan baby sy . skurang2 nya klu pape , kita bole stnby bila dia keluar nnt . itu nasihat doc di GH kt saya .

3y ago

Semoga baby awk sihat2 aje...🤲🏻

buat lah bagus tu. tapi buat 28w ke atas lah baru nampak jelas. ada money boleh buat, takde money tayah buat 🤭🤭kat tempat saya rm200 sekali buat. saya pun nanti 28w ke atas nak buat.

3y ago

Details scan utk tgok organ, perkembangan tulang elok 20-24 mggu. Kalau lebih dri 24 Dr tmpt sy kata dh tak accurate ketebalam tulang blkng dia ke mcm mana tah. Kalau dh 28 tu dh bsar, tgok muka dia 5D ok la hehe. Kalau perkembangan bayi details scan elok 20-24

Blh buat sis..sy buat detail scan + 5d scan mse 27w..bgus utk tgk keadaan baby kita..mulut,kaki,jari dn perkmbgn otak..tmbh2 tgk gelagat lucu baby dlm perut..mcm2 gaya hehe

28w bru buat detail