BOLEH MAKAN TAK LONGAN/MATA KUCING??

Salam moms , awal2 kandungan dlm 13 weeks nk masuk 14 weeks boleh x makan longan/mata kucing?sy tgk dlm google ckp boleh ,tgk dlm app asianparent ckp xblh 😅 tp buah ni kn manis ,ke dia tkut trkena GDM?

BOLEH MAKAN TAK LONGAN/MATA KUCING??
8 Balas

Saya kalau buah yg tak boleh makan tu awal2 kandungan saya tak sentuh tahan dlu. Lepas 20 minggu baru boleh makn tu pun 2,3 biji buat rasa. Sebab buah ada yg buah tu terlalu manis tak elok untuk janin ada yg buah ada asid pun tak elok untuk janin. Macam durian saya makan kandungan saya 18 minggu keatas tu pun makan 2 ulas je kita takut makan lebih2 nnti datang risiko. Itu je.. Nak makan boleh tapi 1,2biji boleh buat rasa.. Kalau mkan berlebihan kena la tanggung itu je

makan boleh jangan banyak cukup sekadar terasa ..saya waktu 28 week syok ja makan logan baby tak gerak 2 hari..alhamdulilah now baby sda 1 bulan..kena bjaga² saja sebab awal prgnt

Dia tanda seru bukan X, means boleh makan tp dlm kuantiti yg sikit tak melebih2. ok je, mgkn sbb manis kot.

2y ago

kalau gdm boleh makan 7 biji je ok? ni dietitian sy ckp. tp kalau takde, makan aje le.

Kena banyak membaca psl buah buahan yg kandungan gula tinggi.. kalo x thu sgt, blh makan berpada2..

Saya awl2 mengandung suka mkn. Pastu makcik2 ckp xboleh mkn byk. Panas.sy trus stop

boleh mkn tp bpada2.. elok awk mkn jambu batu dik.. leh naik HB

bukan xboleh makan dalam kuantiti sedikit kang sangkut gdm pulak

2y ago

Ha itulah sis 😩🥺

bole mkn..tp berpada pada