Takot

Salam mommy2. Sy berpantang 38 harini. Nk tanye lah kan. Pada pantang sy yg ke 35,36 hari darah sy takde la ye mcm keluar putih2 kuning igtkan darah nifas mmg dh habis dah. Eh tup tup 38 hari berpantang keluar darah balik? Normal ke mcm tu? Sbb sy ada ada bleeding haritu mase branak.

2 Balas

Normal.sis..pling kejap darah nifas ni..klu dlm islam..sehari semalam...beberapa hari... Ada 40hri..ada 44 hri..pling lm 60 hri..mcm sy 60hri..awl2 drh..nti lm2 dia akn kluar mcm lendir shj ..kalau sis rs was2 sis blh g ke klnik pakar wanita tuk try chck dgn doc pakar..nti dia akn scan utk tgk rahim kita dh kcut sepnuhnya atau tidak atau ada yg abnormal..mg d pmudahkan segalanya..aamiin

normal sis. darah nifas biasa paling lama 60 hari. asalkan darah yg keluar tu tak banyak sampai kena tukar pad setiap jam tu kira ok. kalau darah byk keluar walaupun dah 3o++ hari takut tumpah darah atau luka dalaman , kena gi hospital terus.. kalo tak banyak tu ok je. biasa ada orang dia akan on off keluar sampai 60 hari... ( saya la tu.. hehe)