36weeks baby 1.9kg

Salam mommy2 semua, ada tak pengalaman sama mcm saya. Semalam scan o&g berat baby 1.9kg je. Saya sekarang 36weeks. Rasa down sgt. Ada tak tips naikkan berat baby? Saya tanya doktor, dr ckp mungkin sbb saya kecik. Saya dah minum susu hari2.#firstmom #pleasehelp #ingintahu Edited: alhamdulillah selamat bersalin 37week dgn berat 2.3kg

15 Balas

saya pun masa scan 34weeks baby 1.8kg je..tp sbb sy bru lpas demam. jd mkn mmg xslera.. smpai doktor tnye ibu on diet ke.. sy tnye suggest mkn ape bg berat bby naik.. doktor suggest mkn bnda yg berlemak.. dn kerapkan mkn..sbb doktor cek tali pusat smua saluran oke .. tp cuma bby kurag berat sbb sy hilang selera msa demam hritu. skrg dh 36weeks. alhamdulillah scan kelmarin bby dh 2.4kg. . sy mmg kerapkan mkn lepas doktor cek bby kcik. . dn mnum susu byk,kerap mkn ayam dn daging. 2jam skli msty kne mkn 😂skrg kne maintain kn shj mkn biasa2. tkot bby tlebih besar pulak mse bersalin nty

Sy 34w.. Sy baru lepas kene covid. Sy pergi klinik swasta Utk check mata sebab effection. Doct tu check darah rendah.. Nadi laju.. & hidrat. So dia suh sy banyakkan mnum air & rehat. Dia suruh sy makan Pil kalsium jugak. Sy bgtau dia yg sy mnum susu setiap hari kat umah. Dia cakap, bila perut dah besar. Kalsium Dr susu xcukup. Perlu kan dos kalsium yg tinggi. So maybe sis boleh Tanya & minta pendapat doct, perlu ke Utk makan Pil kalsium.

1y ago

Klau pil kalsium boleh naikkan berat baby ke?

saya pun dah selamat bersalin induce sebab doc detect baby kecik. since 36w berat 1.9-2.0kg ja. dah bersalin alhamdulillah berat anak saya 2.40kg. normal 😇 sis jgn risau sgt okay, positif jaa. saya kena paksa bersalin 37w, warded , 37w2hari saya selamat bersalin secara emergency czer, segala jenis ubat induce takda bukaan 😭 3 hari menanggung sakit contraction induce..

Sy scan waktu 36w berat baby 2.3kg. Doc ckp kurang la berat la. Perut sy pun kecik. Org pun xpcaya dh nk dekat bersalin. Huhu. Tp doc takda ckp apa2 pasal bersalin awal. Harap semua okayla n baby sempat membesar dlm beberapa mggu ni. huhu

sma mcm sy baby kecik,last scan haritu 13/12 35w 1.9kg..next repeat scan jumpa pakar 27/12 nie masuk 37w..doc ckp klau masih kecik kemungkinan bersalin awal..

1y ago

Itu lah. Byk jugak dgr klau baby kecik kena serah diri awal.

saya 36w baby keluar 1.8kg je.. baby suspect iugr.. padahal mkn byk je tapi tk tahulah knp.. sbb doc scan masa 35w saiz baby 33w jadi kene induce bersalin..

1y ago

Sis bersalin 36weeks laa ye dgn berat bby 1.8kg.. lepas tu baby kena tahan wad ke?

saya pun sama baby kecik tapi dr kata maybe faktor genetik sbb sy dgn husband ponn kecik...sy 36 weeks bby berat 2kg je

sy bby kecik jugak , 35 week bby 2.3 kg dah kena serah diri 26/12 , due date 17/1

1y ago

sy dh selamat bersalin pd 28/12 , jam 7.29 mlm berat bby 2.19 kg

saya pula doktor tak bg lebih 2kg sbb katanya saya terlampau rendah,risiko bersalin normal.

1y ago

tinggi 143.

awak try mnum susu anmum . InsyaAllah berat bby akan naik